ΑΘΗΝΑ
08:40
|
01.12.2021
Δορυφόροι βοηθούν στην παρακολούθηση πληθυσμών άγριων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια πρώτη ματιά οι εικόνες που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι μοιάζουν με γκρι κουκίδες πάνω σε μια θολή καταπράσινη δασική έκταση. Με μια πιο εξεταστική ματιά αυτές οι γκρι κουκίδες κρύβουν κοπάδια ελεφάντων που περιπλανούνται ανάμεσα στα δέντρα. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να μετρούν τον πληθυσμό των αφρικανικών ελεφάντων από το Διάστημα.

Οι εικόνες προέρχονται από έναν δορυφόρο παρατήρησης της Γης που βρίσκεται σε τροχιά 600 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να σκανάρουν και να παρακολουθούν  μια έκταση έως και 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του οικοσυστήματος των ελεφάντων σε μία ημέρα, αρκεί να είναι ανέφελη.

Η καταμέτρηση γίνεται με τη χρήση ενός αλγορίθμου που είναι “εκπαιδευμένος” να αναγνωρίζει τους ελέφαντες σε διάφορα τοπία. «”πλά παρουσιάζουμε παραδείγματα στον αλγόριθμο και του λέμε ‘αυτό είναι ελέφαντας, αυτό δεν είναι’” δήλωσε στο BBC η δρ. Όλγκα Ισούποβα, του πανεπιστημίου του Μπαθ, η οποία ανέπτυξε τον αλγόριθμο στο πλαίσιο προγράμματος σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του πανεπιστημίου Τβέντε της Ολλανδίας.

Ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων έχει σημειώσει μεγάλη πτώση τον τελευταίο αιώνα. Με περίπου 415.000 ελέφαντες στην άγρια φύση, πρόκειται για ένα είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο. “Η ακριβής παρατήρηση είναι απαραίτητη εάν είναι σώσουμε το είδος” είπε η δρ. Όλγκα Ισούποβα και πρόσθεσε: “Πρέπει να ξέρουμε πού είναι τα ζώα και πόσα είναι”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καιρός: Ηλιοφάνεια αλλά με νέα πτώση της θερμοκρασίας

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

Πανεπιστήμιο Oξφόρδης – Όμικρον: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από σοβαρή νόσηση

Από τις 19 Νοέμβρη η Όμικρον στην Ολλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα