ΑΘΗΝΑ
07:12
|
04.05.2024
Μέλη του κόμματος του πρώην προέδρου λένε ότι του αξίζει “μια δίκαιη διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματά του”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ρεπουμπλικανοί στο σώμα της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ζητούν από τους Δημοκρατικούς να καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Φεβρουάριο. Υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρόεδρος θα έχει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση σε “στάση” όταν μια ομάδα οπαδών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι έτοιμοι να διαβιβάσουν το κατηγορητήριο για τη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Γερουσία.

Αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στην έπαυλη του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα και δεν παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στις 6 Ιανουαρίου ο τότε πρόεδρος Τραμπ είπε στους διαδηλωτές που βρίσκονταν κοντά στο Καπιτώλιο να ακουστεί η φωνή τους με “ειρηνικό και πατριωτικό τρόπο”. Τους είχε επίσης προτρέψει να “παλέψουν με όλη τους τη δύναμη” (σ.σ. Fight like hell).  Η μαζική συγκέντρωση πήρε άσχημη τροπή όταν μια μερίδα του πλήθους εισέβαλε στο Καπιτώλιο την ώρα που οι Αμερικανοί νομοθέτες επικύρωναν τη νίκη Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Τι ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί;

Πρόταση για να ξεκινήσει η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τις κατηγορίες για “υποκίνηση ταραχών” στο Καπιτώλιο, κατέθεσε ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

“Ο επικεφαλής Μακόνελ ζήτησε να [παραδοθούν τα άρθρα κατηγορίας] την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα έχει μια εβδομάδα από εκείνη την ημέρα, για να απαντήσει στα άρθρα της κατηγορίας (4 Φεβρουαρίου). Η προ-δικαστική σύνοψη του Σώματος αναμένεται επίσης τότε”, ανέφερε το γραφείο του Μακόνελ σε δήλωση την Πέμπτη. “Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θα έχει μια εβδομάδα από την ημέρα που θα καταθέσει την απάντησή του για να υποβάλει την προ-δικαστική του ενημέρωση (11 Φεβρουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει δεκατέσσερις συνολικές ημέρες από τη στιγμή που θα εκδώσουμε τις κλήσεις, για να γράψουμε την προ-δικαστική του ενημέρωση. Το Σώμα θα υποβάλει επίσης το αντίγραφο αυτήν την ημερομηνία. Στη συνέχεια, το Σώμα θα έχει δύο ημέρες για να υποβάλει την προ-δικαστική του ενημέρωση (13 Φεβρουαρίου)” καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά δέκα Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Αν και οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μια οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών προκειμένου να καταδικάσουν τον Τραμπ.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των Δημοκρατικών

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι αρνήθηκε να πει πότε σκοπεύει να διαβιβάσει στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη της δεύτερης ιστορικής δίκης του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

“Θα γίνει σύντομα. Δεν νομίζω ότι θα αργήσει πολύ, αλλά πρέπει να το κάνουμε”, είπε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν πρόκειται να σας πω πότε” το κατηγορητήριο θα διαβιβαστεί στην Γερουσία, είπε η Νάνσι Πελόζι. “Χρειάζεται να περιμένουμε έως ότου η Γερουσία συνεδριάσει. Τώρα με πληροφορούν ότι είναι έτοιμοι να το λάβουν, αλλά ερωτήματα (παραμένουν) σχετικά με τη διοργάνωση της δίκης”.

Η δίκη ριψοκινδυνεύει να παρεμποδίσει τις πρώτες ημέρες προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον στις δραστηριότητες της Γερουσίας καθώς ο νέος πρόεδρος ελπίζει να εγκρίνει τους πρώτους νόμους της νέας κυβέρνησης. Παρόλο που μια χούφτα Ρεπουμπλικάνων είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, το αποτέλεσμα μιας δίκης στην Γερουσία παραμένει ακόμα πολύ αβέβαιο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα