ΑΘΗΝΑ
19:26
|
19.04.2024
Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλιώς, θα υπάρξουν κυρώσεις, δήλωσε ο Κλεμέντε Μπονέ. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, λέει η Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολωνία και Γαλλία αντιδρούν έντονα στις καθυστερήσεις που σημειώνονται από τις Pfizer και BioNTeck στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και απειλούν με ποινές και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο Γάλλος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις Κλεμέντε Μπονέ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1, ότι η Γαλλία ενδέχεται να επιβάλλει ποινή στις Pfizer και BioNTech με κυρώσεις για περαιτέρω μείωση των αποστολών εμβολίων στην χώρα.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλιώς, ίσως υπάρξουν πρόστιμα ή κυρώσεις» δήλωσε ο Μπονέ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι οι αρχές αναμένουν να συνεχιστούν από την ερχόμενη τη Δευτέρα οι τακτικές παραδόσεις εμβολίων.

Από την πλευρά της η Πολωνία απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, εάν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

“Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (για την ανάληψη νομικής δράσης) ίσως ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνουν οι παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια”, δήλωσε ο Πιοτρ Μούλερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio Program 1.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές.

Σημειώνεται ότι η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, μείωσε αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των παρτίδων που διανέμει στην ΕΕ.

Οι Pfizer και BioNTech από την πλευρά τους, δεν έχουν εκδώσει κάποια νέα ανοκοίνωση για τις εξελίξεις αυτές, πέρα από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας στην οποία και ενημέρωναν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις των εμβολίων, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

“Η Pfizer περιορίζει την παραγωγή των εμβολίων προκειμένου να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα”, ανέφερε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι και η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.

Αντί για τις προγραμματισμένες 562.770 δόσεις, θα παραδοθούν στην Ιταλία 397.800 εμβόλια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης Κόντε, η μείωση αυτή θα επιβραδύνει τους ρυθμούς της διαδικασίας εμβολιασμού, σε δεκατέσσερις περιφέρειες της χώρας, επί συνόλου είκοσι.

Εξηγήσεις θα ζητήσει και η ΕΕ για τις νέες καθυστερήσεις

Στον απόηχο των νέων καθυστερήσεων στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα