ΑΘΗΝΑ
03:24
|
27.04.2024
Ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες – Η πρώτη κατάθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητεί συγνώμη από όλες τις φοιτήτριες του ιδρύματος που βρέθηκαν στη θέση να ανεχτούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή επιθέσεις από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το Τμήμα αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη και εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στις πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών.

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Κώστα Παπαζάχο τονίζεται πως “άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει έναν ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική”. Στη βάση αυτής της λογικής το Τμήμα “θα ήθελε να ζητήσει συγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς και να διαβεβαιώσει ότι θα λάβει κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ στο Τμήμα μας ανάλογα φαινόμενα”.

Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, το Τμήμα αναφέρεται σε “περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας από συνταξιούχο καθηγητή” και τονίζει πως “υποστηρίζει τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών” ενώ “δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης των εν λόγω καταγγελιών”. Επιπλέον “θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές, τονίζοντας πως ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος”.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας “ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και οι πληγές που προκαλούν αθεράπευτες, το Τμήμα ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Καλεί τα μέλη του να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών». Ζητά επίσης από την «πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή), που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές”.

Πρώτη κατάθεση

Με την κατάθεση της Λίνας Τσαλταμπάση, προέδρου του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές του Ιδρύματος. Σε δηλώσεις της αργότερα η κ. Τσαλταμπάση ανέφερε ότι “αυτά που είπα δημοσίως τα είπα και στην Ασφάλεια”. “Ήταν το βήμα  που περιμέναμε να μας καλέσει η Δικαιοσύνη. Η έρευνα ξεκίνησε και έδωσα πρώτη κατάθεση”.  Το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κι άλλα πρόσωπα με γνώση των περιστατικών, ενώ -μεταξύ αυτών- που κλήθηκαν να εξεταστούν είναι δύο απόφοιτες των παραπάνω Σχολών που δημοσίευσαν πρώτες τις καταγγελίες σε ομάδες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Την έρευνα είχε ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ύστερα από σειρά καταγγελιών σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου.

Πηγή: GRTimes, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα