ΑΘΗΝΑ
02:42
|
27.04.2024
Ο ιστορικός σκιτσογράφος της Le Monde αποχωρεί τον Μάρτιο, δηλώνοντας την υποστηριξή του στον συνάδελφό του που διέκοψε τη συνεργασία με την εφημερίδα μετά το…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Plantu, ο ιστορικός σκιτσογράφος της Le Monde, έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει από την εφημερίδα στο τέλος του Μαρτίου. Πριν την αποχώρησή του, όμως, δήλωσε την συμπαράσταση και υποστήριξή του προς τον συνάδελφό του, Xavier Gorce, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις για το σκίτσο του, το οποίο αναφερόταν στην υπόθεση Duhamel, αποχώρησε από την Le Monde. 

Ο Jean Plantureux (Plantu), ο οποίος τον Μάρτιο γίνεται 70 ετών ανέφερε πως στις 31 Μαρτίου θα “αντικατασταθεί”  με σκίτσα του Cartooning for Peace, της ένωσης που ίδρυσε με τον Κόφι Ανάν πριν 15 χρόνια πως ανάλογα με την επικαιρότητα θα υπάρχει «ένα αμερικανικό, ρωσικό, βενεζουελάνικο, αλγερινό… σκίτσο». Ανέφερε πως αυτή η λύση προωθήθηκε μετά από κοινή συμφωνία με τον διευθυντή της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, και την ένωση Cartooning for Peace. “Έχουμε 52 χώρες που εκπροσωπούνται στην Cartooning for Peace”, πράγμα που “μας επιτρέπει να έχουμε κάθε μέρα ένα σκιτσογράφο από διαφορετική χώρα, με την δική του άποψη”, ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Xavier Gorce τόνισε πως η αποχώρησή του ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που δημιουργήθηκε γύρω από την αποχώρηση του. Σχετικά με τον σκιτσογράφο που αποχώρησε από την εφημερίδα δήλωσε: «Τον υποστηρίζω φανατικά, λατρεύω το στιλ του. Πρέπει να αγωνιστούμε για την αυτονομία του χιούμορ. Η σοβαροφάνεια μάς κατακλύζει, είναι η χολέρα του φανταστικού», υπογραμμίζοντας ότι ο συνάδελφός του έχει την πλήρη υποστήριξή του. 

Το σχέδιο προκάλεσε έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη 19 Ιανουαρίου και έγινε ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στο Twitter, ωστόσο ο ίδιος ο δημιουργός ανέφερε πως δεν κατανοεί το σημείο στο οποίο υπάρχει επίθεση ή γελοιοποίηση της τρανς κατάστασης. Με ένα ακόμη tweet του επεσήμανε πως το σχέδιο αμφισβητεί την έννοια της αιμομιξίας, χωρίς καμία περιφρόνηση, καθώς διερωτάται πως συνδέεται το το ζήτημα της αιμομιξίας με την κληρονομικότητα, σε οικογένειες που ανασυστάθηκαν σύμφωνα με διάφορα πρότυπα.

Η Διευθύντρια σύνταξης, Caroline Monnot, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, ανέφερε πως “Η Le Monde δημοσίευσε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στο ενημερωτικό δελτίο Le Brief du monde, ένα σχέδιο του Xavier Gorce που δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί. Αυτό το σχέδιο μπορεί πράγματι να αναγνωστεί ως σχετικοποίηση της σοβαρότητας των πράξεων αιμομιξίας, με ακατάλληλους όρους έναντι των θυμάτων και των τρανς. Η Le Monde θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη για αυτό το σφάλμα στους αναγνώστες που μπορεί να έχουν σοκαριστεί. Θέλουμε επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας, που απεικονίζεται σε πολλά άρθρα τους τελευταίους μήνες, για καλύτερη εξέταση των αιμομικτικών πράξεων, από την κοινωνία και από τα δικαστήρια, καθώς την θέση μας υπέρ της αυστηρής ισότητας μεταξύ όλων των ανθρώπων.”

Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης ο σκιτσογράφος ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας του με την εφημερίδα καθώς “η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Στο τελευταίο σκίτσο του που αναρτήθηκε αναγράφεται: “Έχετε το υγειονομικό σας διαβατήριο για το χιούμορ;” 

Μετά την παραίτηση του σκιτσογράφου, η Le Monde πήρε θέση για την απόφαση αυτή αναφέροντας σε δημοσίευμά της πως “η ελευθερία του Τύπου, ένα ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, δεν μπορεί να διαιρεθεί. Πρέπει να είναι εξίσου πλήρης για τους γελοιογράφους ή τους δημοσιογράφους, όπως και για τις εφημερίδες που επιλέγουν εάν θα δημοσιεύσουν ένα σχέδιο ή όχι.”

Ο διάλογος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία εγείρει διάφορα ερωτήματα, καθώς, παρά το φαινομενικά δικαιωματικό πρόσημο που προωθείται σε όλους τους τομείς, τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση Μακρόν φέρνει προς ψήφιση ερμηνεύονται περισσότερο ως προσπάθειες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πχ. Νομοσχέδιο για την Καθολική Ασφάλεια, Νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα