ΑΘΗΝΑ
03:01
|
27.04.2024
Μετά από αλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις στην Αιθιοπία ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό τους και την μηδενική ανοχή απέναντι σε αντίστοιχα εγκλήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις δομές προσφύγων στην Αιθιοπία φαίνεται να έχουν στοχοποιηθεί ιδιαίτερα και τα ιατρικά κέντρα βρίσκονται υπό πίεση για επείγουσα αντισύλληψη και ελέγχους για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. 

Μια 25χρονη πωλήτρια καφέ ανέφερε στο Reuters πως ένας Αιθίοπας, που φορούσε τη στολή του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας, την απομάκρυνε από την οικογένεια και τους φίλους της στον ποταμό Tekeze και τραβώντας την σε ένα μονοπάτι της είπε να διαλέξει αν προτιμάει να την σκοτώσει ή να την βιάσει. Η νεαρή διαμένει στο στρατόπεδο προσφύγων Hamdayet στο Σουδάν, όπου διέφυγε από συγκρούσεις στην περιοχή Τίγκρεϋ της Αιθιοπίας. Η γιατρός που την περιέθαλψε όταν έφτασε στο στρατόπεδο τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι η νεαρή είχε σταματήσει την εγκυμοσύνη με φαρμακευτική αγωγή και ανέφερε πως την παρέπεμψε σε ψυχοθεραπευτή.

Πέντε εργαζόμενοι σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για διεθνείς και αιθιοπικές ομάδες δήλωσαν ότι έχουν καταγράψει πολλές παρόμοιες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο Τίγκρεϋ και δήλωσαν ότι και άλλες γυναίκες περιέγραψαν τους επιτιθέμενους ως μαχητές της πολιτοφυλακής από την περιοχή Αμάρα της Αιθιοπίας ή  ως στρατιώτες της Ερυθραίας. Ο γιατρός της δομής προσφύγων περιέγραψε δύο ακόμη περιπτώσεις βιασμού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.. Μια γυναίκα, η οποία είχε δραπετεύσει από την πόλη Rawyan στο Τίγκρεϋ , αναφέρθηκε σε τρεις στρατιώτες που αναγνώρισε ως ειδικές δυνάμεις της Amhara οι οποίοι όταν τους αρνήθηκε την είσοδο, έσπασαν την πόρτα και της επιτέθηκαν. Ένας εργαζόμενος στην πόλη Wukro είπε στο Reuters ότι τα θύματα είχαν αναφέρει πώς ένας σύζυγος αναγκάστηκε να γονατίσει και να παρακολουθήσει το έγκλημα, όσο η σύζυγός του βιαζόταν από στρατιώτες που αναγνώρισαν ως στρατιώτες της Ερυθραίας. Ένας ιατρός εργαζόμενος στο Άντιγκρατ είπε ότι περιέθαλψε έξι γυναίκες που είχαν βιαστεί από μια ομάδα στρατιωτών και διατάχθηκαν να μην ζητήσουν βοήθεια μετά. Οι ίδιες βρήκαν το θάρρος να πάνε σε γιατρό μέρες αργότερα, αλλά δεν υπήρχαν φάρμακα για την θεραπεία τους, είπε ο γιατρός. Στη Μεκέλ, ένας άντρας ξυλοκοπήθηκε αφού παρακάλεσε στρατιώτες να σταματήσουν να βιάζουν έναν 19χρονο, σύμφωνα με ιατρικό λειτουργό που αντιμετώπισε και τα δύο θύματα. Η φιλανθρωπική οργάνωση Mekelle Elshadai δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει 50 κρεβάτια για θύματα βιασμού.

Επιπλέον η παρουσία μέσων ενημέρωσης έχει απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή, ενώ, οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας αγωνίστηκαν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση.

Οι αρχές της Αιθιοπίας έχουν αρνηθεί τις παραβιάσεις δικαιωμάτων, ρίχνοντας την ευθύνη στο το δάχτυλό τους στο Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης του Τίγκρεϋ (TPLF), το πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, του οποίου τις δυνάμεις κατηγορούν για εξέγερση λαο ανέφεραν πως δεν έχουν καμία αντίστοιχη ενημέρωση για τις καταγγελίες που πληθαίνουν διαρκώς. Ωστόσο, σε μια συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας στη Μεκέλε, που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας στρατιώτης μίλησε για τις σεξουαλικές επιθέσεις που φαίνεται πως συνεχίζονται ακόμη και μετά την κατάληψη της πόλης από ομοσπονδιακές δυνάμεις. 

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση αυτήν την εβδομάδα για τον τερματισμό των σεξουαλικών επιθέσεων στην περιοχή. Μεταξύ ενός “μεγάλου αριθμού” αντίστοιχων ισχυρισμών, υπάρχουν ιδιαίτερα αποτροπιαστικές αναφορές για άτομα που αναγκάστηκαν να βιάσουν συγγενείς ή να κάνουν σεξ σε αντάλλαγμα βασικές προμήθειες,  σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε περιόδους συγκρούσεων,  την Πέμπτη. Ο πρέσβης της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ, Taye Atske Selassie, δήλωσε πως η Αιθιοπία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για τη σεξουαλική βία, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία braodcaster Fana TV. Η Πραμίλα Πάτεν, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στην περιοχή Τίγκρεϋ να δεσμευτούν για μια πολιτική μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα