ΑΘΗΝΑ
14:44
|
26.04.2024
Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση στην επαρχία Χαμά που φέρεται να διεξήχθη από το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση στην επαρχία Χαμά που φέρεται να διεξήχθη από το Ισραήλ την Παρασκευή το πρωί, με τα συριακά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι καταστράφηκαν τρία σπίτια στην πόλη της Χάμα και ο συριακός στρατός να υποδεικνύει ότι κατάφερε να αναχαιτίσει τα περισσότερα τα εισερχόμενα βλήματα πριν χτυπήσουν τους στόχους τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απέστειλε επιστολές στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μετά την πρόσφατη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στην χώρα που έχει υποστεί πόλεμο.

«Το Ισραήλ διέπραξε… μια νέα επιθετικότητα στα εδάφη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στα περίχωρα της πόλης Χάμα, η οποία στοίχισε τη ζωή δύο γονέων, δύο παιδιών και τραυμάτισε τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εκτός από την καταστροφή πολλών σπιτιών», λέει η επιστολή, σύμφωνα με το SANA.

«Ενώ η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καλεί τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καταδικάσουν αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις που θέτουν μια νέα απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την ιερότητα και την κυριαρχία των Συριακών εδαφών και να προστατεύσει τον λαό της από αυτές τις επιθέσεις με όλα τα νόμιμα μέσα που εγγυώνται οι διεθνείς κανόνες και οι καταστατικοί χάρτες », προσθέτει η έκκληση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η επίθεση της Παρασκευής ήταν μία από τις πενήντα επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, με άλλα χτυπήματα να διεκδικούν τη ζωή αμάχων και να καταστρέφουν την περιουσία τους. Αυτά τα συνεχή χτυπήματα αποτελούν «σαφή παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σύριων και του διεθνούς δικαίου και επίθεση κατά του δικαιώματος των Συρίων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, τόνισε το υπουργείο.

Η Δαμασκός επέκρινε επίσης τη «σιωπή» ορισμένων διεθνών παραγόντων, ιδίως εκείνων που «μιλάνε πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποδηλώνοντας ότι αυτή η σιωπή έχει ενθαρρύνει το Τελ Αβίβ να συνεχίσει τις «εχθρικές του πράξεις» εναντίον της Συρίας οι οποίες είναι αντίστοιχες με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της χώρας από τρομοκρατικές ομάδες τα τελευταία χρόνια.


Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τις επιχειρήσεις του στη Συρία και απέφυγε να το κάνει και πάλι μετά την επίθεση της Παρασκευής στη Χαμά.

Το tweet αναφέρει: Ζημίες προκλήθηκαν σε σπίτια πολιτών ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιθετικότητας στη Χάμα σήμερα ξημερώματα.

Το χτύπημα, το πρώτο του είδους του που έλαβε χώρα υπό τον πρόσφατα ορκισμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φέρεται να ξεκίνησε από την κατεύθυνση του Λιβάνου, του οποίου τον εναέριο χώρο χρησιμοποιεί τακτικά η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για να αποφύγει την αεροπορική άμυνα της Συρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η Συρία δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Τεχεράνης και ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει στη Μόσχα πληροφορίες σχετικά με τυχόν αντιληπτές απειλές αντί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική επιλογή. «Αγαπητοί Ισραηλινοί συνάδελφοί μας, εάν έχετε στοιχεία ότι το κράτος σας αντιμετωπίζει απειλές από το έδαφος της Συρίας, αναφέρετε τα γεγονότα άμεσα και θα λάβουμε κάθε μέτρο για να εξουδετερώσουμε την απειλή», τόνισε ο Λάβροφ.


Στις σπάνιες περιπτώσεις που σχολίασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, οι ισραηλινές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η εκστρατεία τους στοχεύει στην απομάκρυνση των φερόμενων δυνάμεων και πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η Δαμασκός έχει απορρίψει αυτό το επιχείρημα, τονίζοντας ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμά της να φιλοξενεί όσες δυνάμεις θεωρεί απαραίτητες για να βοηθήσουν τη χώρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επισημαίνοντας ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία περιορίζεται σε στρατιωτικούς συμβούλους. Η Χεζμπολάχ, ένα πολιτικό κίνημα και μαχητική ομάδα του Λιβάνου, βοήθησε επίσης τη Δαμασκό στον δεκαετή αυτό πόλεμο ενάντια σε μια σειρά από τρομοκράτες τακφίρι, από την Νταές (ISIS) * έως την Αλ Κάιντα. * Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ορίζουν την ίδια τη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

* Τρομοκρατικές ομάδες που απαγορεύονται στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα