ΑΘΗΝΑ
02:55
|
08.12.2021
Οι Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία πρόκειται να διενεργηθούν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, παρά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι, αν και σε μεγάλο βαθμό περιορισμένοι στα σπίτια τους λόγω του αυστηρού λοκντάουν για τον περιορισμό της πανδημίας, καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο την Κυριακή (24/1). Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί φόβοι ότι η προσέλευση στις εκλογές ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και αναμένεται μειωμένη προσέλευση ψηφοφόρων.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία τα πήγε καλύτερα από άλλες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έχει πλέον τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων περιστατικών και κατά κεφαλήν θανάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου ISC/ISCTE την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν. Η καθυστέρηση της ψηφοφορίας θα απαιτούσε την αλλαγή του συντάγματος της χώρας – κάτι που δεν ήταν δυνατό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά υπήρξε εκτεταμένη κριτική για την απόφαση να προχωρήσει η ψηφοφορία για την Προεδρία.

Η ψηφοφορία αποτελεί τον μόνο λόγο για τον οποίο επιτρέπεται στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, πέραν των βασικών εξόδων που προβλέπονται.

Οι δημοψήφιοι αναμένουν αποχές με υψηλό ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι εθελοντικές ομάδες θα κυκλοφορούν για να συλλέγουν ψηφοδέλτια στο κατώφλι περίπου 13.000 ψηφοφόρων που βρίσκονται σε καραντίνα. Περίπου 250.000 άτομα εγγράφηκαν σε πρόωρη ψηφοφορία για να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρούι Ρίο, δήλωσε πως η χώρα αντιμετωπίζει έναν διπλό κίνδυνο: Υψηλά ποσοστά αποχής και το γεγονός ότι αυτοί που θα ψηφίσουν θα  χρειαστεί να βγουν από τα σπίτια τους

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι πιθανό να κερδίσει εύκολα την επανεκλογή, με την αριστερή υποψήφια Άνα Γκόμες να αναμένεται δεύτερη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγγυήσεις για ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπάιντεν

Παράταση για Πόθεν Έσχες ως τις 31 Ιανουαρίου

Δύο νικητές έβγαλε το τζόκερ

Εως και δύο χρόνια φυλακή στους «αρνητές» γονείς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα