ΑΘΗΝΑ
02:17
|
20.04.2024
Τουλάχιστον 2.131 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστυνομικοί συνέλαβαν απόψε διαδηλωτές οι οποίοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα, όπου κρατείται ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με γκλομπ, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι φώναζαν ρυθμικά «Ελευθερία», σε μικρή απόσταση από τη φυλακή αυτή, στα βόρεια προάστια της Μόσχας.

Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν τρέχοντας μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η σύζυγος του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αφέθηκε ελεύθερη, λίγες ώρες μετά την προσαγωγή της από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης. «Η Γιούλια Ναβάλνι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες», ανέφερε μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Tass. Είχε προσαχθεί το μεσημέρι επειδή συμμετείχε στην «παράνομη διαδήλωση» στην Πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, για την οποία δεν είχαν δώσει άδεια οι αρχές.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία, τουλάχιστον 3.324 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις. Από αυτούς, οι 795 συνελήφθησαν στη Μόσχα, όπου νωρίς το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των υποστηρικτών του φυλακισμένου Ρώσου μπλόγκερ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.

Η ΕΕ καταγγέλλει τη “δυσανάλογη χρήση βίας” εναντίον διαδηλωτών στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε σήμερα τις «μαζικές συλλήψεις» και «τη δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σήμερα στη Ρωσία με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Θα συζητήσουμε την Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Πολλές χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών μελών.

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη σύλληψη του Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τιμωρήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και χιλιάδων υποστηρικτών του, με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής συμμαχίας εντός της ΕΕ.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και προχώρησε σε χρήση βίας για να διαλύσει χθες διαδηλώσεις, που έγιναν σε ολόκληρη τη Ρωσία για την υποστήριξη του Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία, για πρώτη φορά από τότε που δηλητηριάστηκε από νευροπαραλυτικό παράγοντα.

«Είναι απαράδεκτο ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να τελειώσει γρήγορα με τις αυξανόμενες διαδηλώσεις, συλλαμβάνοντας χιλιάδες διαδηλωτές» δήλωσε (RND newspaper group) ο Μάνφρεντ Βέμπερ υψηλόβαθμος Γερμανός συντηρητικός και επικεφαλής της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών δεν επιτρέπεται να το αποφύγουν αυτό, για μια ακόμη φορά και να περιοριστούν σε γενικές εκκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.

«Η ΕΕ πρέπει να χτυπήσει εκεί που πραγματικά πονάει το σύστημα Πούτιν -και το σημείο αυτό, είναι τα χρήματα» είπε ο Βέμπερ. Έτσι, η ΕΕ θα πρέπει να κόψει τις συναλλαγές χρημάτων από τον εσωτερικό κύκλο [των ανθρώπων] του Πούτιν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, μία απειλή τερματισμού του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος στοχεύει στο διπλασιασμό της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Βέμπερ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι ανήρτησε στον ιστότοπό της «δρομολόγια» των διαδηλώσεων για να ενθαρρύνει τους συγκεντρωμένους και ζήτησε «εξηγήσεις». Η πρεσβεία είχε καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, αναφέροντας τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζονταν συγκεντρώσεις.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κατήγγειλε μέσω του Twitter την «καταστολή των δικαιωμάτων» των Ρώσων πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα