ΑΘΗΝΑ
04:46
|
18.04.2024
Θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν εκατοντάδες κτίρια και σπίτια και εκτόπισαν χιλιάδες στη Μοζαμβίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαροί άνεμοι και έντονες βροχές κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια και καλλιέργειες και εκτόπισαν σχεδόν 7.000 άτομα στη Μοζαμβίκη το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν αξιωματούχοι στην πρώτη λεπτομερή έκθεσή τους για την καταστροφή.

Ο τροπικός κυκλώνας Eloise έπληξε την παράκτια επαρχία Σοφάλα της Μοζαμβίκης το Σάββατο και κατευθύνθηκε προς τη Ζιμπάμπουε, τη Σουαζιλάνδη και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ο Eloise αργότερα αποδυναμώθηκε και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. 

Αρχικά οι αρχές δήλωσαν ότι ο Eloise προκάλεσε μικρές ζημιές μόνο στο λιμάνι της Μοζαμβίκης στης Μπέιρα, αλλά επεσήμαναν ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών στην υπόλοιπη περιοχή. Την Κυριακή, το Εθνικό Ινστιτούτο της Μοζαμβίκης για την μείωση των κινδύνων των καταστροφών και τη διαχείρισή τους (Mozambique’s National Institute for Disaster Risk Management and ReductionINGD) δήλωσε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι η Eloise τραυμάτισε 12 άτομα και εκτόπισε 6.859. Η περιοχή του Μπούζι, όπου ο άνεμος είχε ταχύτητα έως και 150 kph, έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Η υπεύθυνη της ActionAid στη Μοζαμβίκη δήλωσε πως οι οικογένειες χρειάζονται επειγόντως βασικές προμήθειες, όπως φαγητό, νερό, κουβέρτες και καταφύγιο.

Ο Eloise κατέστρεψε 9 σχολεία, 136.755 εκτάρια καλλιεργειών και προκάλεσε καταστροφές σε 17 περίπου σχολεία και 11 νοσοκομεία. Έχει καταστρέψει ολοσχερώς 1.069 σπίτια, προκάλεσε καταστροφές σε 3.343 και πλημμύρισε άλλα 1.500.

Την Κυριακή προχώρησε από τη Ζιμπάμπουε για να ρίξει δυνατή βροχή σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Λιμπόπο, Μπουμαλάνγκα και Κουαζούλου-Νατάλ της Νότιας Αφρικής καθώς και στη Σουαζιλάνδη. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε το Σάββατο, γέμισαν τα περισσότερα φράγματα και υπερχείλισαν ορισμένα ποτάμια. Τουλάχιστον τρία άτομα παρασύρθηκαν όταν προσπάθησαν να διασχίσουν πλημμυρισμένους ποταμούς στην ανατολική Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τις  αρχές. Στις Λιμπόπο και Μπουμαλάνγκα οι άνεμοι έπληξαν τις στέγες των σπιτιών και κατέστρεψαν δέντρα, μπλοκάροντας τους δρόμους. Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί κυμαίνεται μεταξύ 115-128 mm βροχοπτώσεων στο Λιμπόπο, ειδικά στα βορειοανατολικά Ορισμένες περιοχές αυτών των επαρχιών είναι πιθανό να εμφανίσουν άλλα 100 χιλιοστά βροχής απόψε και βροχή τη Δευτέρα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Ελεύθεροι οι εργάτες από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι

Ρωσία: Αύξηση της καταστολής μετά το μακελειό στο Crocus City Hall;

Τέμπη: Προσφυγή συγγενών των θυμάτων κατά της εισαγγελικής διάταξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα