ΑΘΗΝΑ
17:30
|
26.04.2024
Αφήνοντας κατά μέρος την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια, το Μπαγκλαντές πρόκειται να αγοράσει ρύζι από τη Μιανμάρμ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την έλλειψη βασικών…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μπαγκλαντές πρόκειται να αγοράσει 100.000 τόνους ρυζιού από τη Μιανμάρ, αφήνοντας κατά μέρος την ανησυχία για την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται για να ξεπεράσει την έλλειψη βασικών τροφίμων για περισσότερους από 160 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας.

Οι υψηλές τιμές του ρυζιού δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση της Ντάκα, η οποία εντείνει τις προσπάθειες για την ανανέωση των εξαντλημένων αποθεμάτων της, μετά τις πλημμύρες του περασμένου έτους που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και ανέβασαν τις τιμές στα ύψη.

Η μουσουλμανική πλειοψηφία του Μπαγκλαντές και κυρίως η Βουδιστική Μιανμάρ διαφωνούν για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες μουσουλμάνους Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς στο νότιο Μπαγκλαντές. Η συντριπτική πλειοψηφία εγκατέλειψε τη Μιανμάρ το 2017 λόγω της στρατιωτικής επίθεσης που ο ΟΗΕ δήλωσε ότι είχε “γενοκτονική πρόθεση” – ισχυρισμούς που αρνείται η Μιανμάρ.

Το Μπαγκλαντές θα εισάγει λευκό ρύζι σε συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων με 485 δολάρια τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής κόστους, ασφάλισης και μεταφοράς εμπορευμάτων (CIF), δήλωσε ο Mosammat Nazmanara Khanum, γραμματέας του Υπουργείου Τροφίμων της χώρας. Η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα και το ρύζι θα παραδοθεί σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο.

Ο Khanum είπε πως η βασική προτεραιότητα είναι η πτώση της τιμής του ρυζιού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει έως και 10 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι ιδιωτικοί έμποροι επιτρέπεται να αγοράσουν άλλα 10 εκατομμύρια τόνους το έτος έως τον Ιούνιο. 

Το Μπαγκλαντές αγοράζει επίσης 150.000 τόνους ρυζιού από την κρατική εταιρεία NAFED της Ινδίας, με μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, ενώ έχει εκδώσει μια σειρά προσφορών για την αγορά σιτηρών. «Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε περισσότερο ρύζι από την Ινδία σε κρατικές συμφωνίες», δήλωσε ο Khanum, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Τροφίμων συνομιλησε με αρκετές άλλες ινδικές κρατικές υπηρεσίες.

Το Μπαγκλαντές, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο με περίπου 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως, χρησιμοποιεί σχεδόν όλη την παραγωγή του για να τροφοδοτήσει τον πληθυσμό του, ενώ απαιτούνται συχνά εισαγωγές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που προκαλούνται από πλημμύρες ή ξηρασίες.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα