ΑΘΗΝΑ
15:21
|
19.04.2024
Οι Σοσιαλιστές ποντάρουν στο "άλογο" Ίγια στην Καταλονία για να βελτιώσουν τα δραματικά ποσοστά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης
FILE PHOTO: Spain's Health Minister Salvador Illa attends a news conference at Hospital Clinic in Barcelona, Spain February 12, 2020. REUTERS/Nacho Doce/File Photo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια Ρόκα, θα εγκαταλείψει αύριο Τρίτη τον θώκο του για να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

“Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ξεκινά σήμερα τις τελευταίες 24 ώρες του ως επικεφαλής του υπουργείου. Θα συμμετάσχει στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του”, επεσήμανε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σε ανακοίνωσή της.

Η αποχώρηση του Ίγια από την κυβέρνηση είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρις όμως να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, τον Ίγια θα αντικαταστήσει η νυν υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Λειτουργίας, Καρολίνα Ντάριας, η οποία έχει ήδη στενή σχέση με τη διαχείριση της καταπολέμησης της πανδημίας..

Ο 54χρονος Καταλανός, υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2020 στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, απέκτησε φήμη ως συντονιστής της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, ιδίως λόγω των συχνών εμφανίσεών του στην τηλεόραση για την ενημέρωση της υγειονομικής κρίσης στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19, καθώς έχει καταγράψει περισσότερους από 55.000 νεκρούς από κορονοϊό.

Ωστόσο, έχει επίσης δεχθεί έντονη κριτική από τη δεξιά αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για «επιβλαβή διαχείριση της πανδημίας», όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Τεόντορο Γκαρσία Εζέα.

Ο Ίγια και η ισπανική κυβέρνηση δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από πολλές επαρχίες να επιβάλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όμως η κυβέρνηση διστάζει καθώς η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις του lockdown της άνοιξης, ενός από τα πιο σκληρά παγκοσμίως.

Ο Ίγια είναι ο χειρότερος υπουργός Υγείας της Ευρώπης”, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας ότι “δεν κατανοεί” για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δίνει την ευχέρεια στις αρχές των επαρχιών, που είναι ήδη αρμόδιες για θέματα υγείας, να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα.

Έπειτα από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ο Ίγια θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα.

Οι εκλογές αυτές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίγια μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι κυβερνούν τώρα την επαρχία.

Στοιχηματίζοντας στην δημοφιλία του στην Καταλονία, οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να βελτιώσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου 2017, όταν έλαβαν μόλις 17 από τους 135 βουλευτές στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Πάνω απ΄ όλα ελπίζουν να επωφεληθούν από την πτωτική πορεία του κεντροδεξιού αντι-εθνικιστικού κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), νικητή των τελευταίων εκλογών, που εντούτοις η δημοτικότητά του καταρρέει τους τελευταίους μήνες.

Επιδιώκουν επίσης να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία κατέχουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, παρουσιάζονται σήμερα διαιρεμένα για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο κρίσιμο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που ξεκίνησε το 2017 από τον πρώην πρόεδρο και εξόριστο Κάρλος Πουτζδεμόν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη διατήρηση πλειοψηφίας κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο, αλλά και έντονη μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων που ανήκουν στην περιφερειακή κυβέρνηση: του κόμματος Μαζί για την Καταλονία του Πουτζδεμόν και εκείνο της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), της οποίας ο ηγέτης, Οριόλ Τζουνκέρας, βρίσκεται στη φυλακή για τη συμμετοχή του στις διοργανώσεις του 2017.

“Είμαι δημόσιος υπάλληλος και πάντα προσπαθούσα να βρίσκομαι εκεί όπου θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος. Τώρα οι Σοσιαλιστές μου λένε ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος για την επίλυση της κατάστασης στην Καταλονία, οπότε εδώ είμαι. Αποδέχομαι την υποψηφιότητα. Ευχαριστώ”, έγραψε ο Ίγια σε ανάρτησή του τον Δεκέμβριο, αποδεχόμενος την υποψηφιότητά του στην Καταλονία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα