ΑΘΗΝΑ
10:45
|
23.04.2024
Μετά από μια δικαστική μάχη έξι ετών η υπερορθόδοξη Εβραία Μάλκα Λάιφερ θα λογοδοτήσει για όσα κατηγορείται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απελάθηκε στην Αυστραλία η πρώην διευθύντρια και καθηγήτρια, η οποία κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών σε σχολείο υπερορθόδοξων Εβραίων στη Μελβούρνη. Η έκδοσή της είναι γεγονός μετά από μια δικαστική διαμάχη έξι ετών.

Η Μάλκα Λάιφερ, η οποία κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 74 μαθητριών, βρήκε “καταφύγιο” στη γενέτειρά της το Ισραήλ το 2018 όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση ακόμα και για βιασμούς στο σχολείο θηλέων Adass Israel, της κοινότητας υπερορθόδοξων Εβραίων της Μελβούρνης. Η Λάιφερ μαζί με την οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στον εβραϊκό οικισμό Εμανουέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

“Επιβεβαιώνουμε την απέλαση”, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ σε μήνυμά του στο WhatsApp.

Η ίδια έδωσε αγώνα για να εμποδίσει την έκδοσή της στην Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ψυχικά και διανοητικά κατάλληλη για να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την τελευταία έφεση που είχαν ασκήσει οι συνήγοροί της με μια πολύ αυστηρή διατύπωση. “Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που κατατέθηκε αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την έκδοση της εφεσιβάλλουσας στην Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει ένδικο μέσο το οποίο να μην έχει εκμεταλλευτεί η εφεσιβάλλουσα για να εμποδίσει την έκδοσή της, περιλαμβανομένης και της επίκλησης ψυχικής ασθένειας”, ανέφερε η απόφαση του Δικαστηρίου. Κατηγόρησε επίσης την Λάιφερ ότι προσποιούνταν πως έπασχε από ψυχική νόσο.

Η Μάλκα Λάιφερ αρνείται το σε βάρος της κατηγορητήριο. Φωτογραφίες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τα ισραηλινά ΜΜΕ δείχνουν την πρώην διευθύντρια να επιβιβάζεται σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε σήμερα τον πρόεδρο της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Τζέρεμι Λάιμπλερ, ο οποίος άσκησε κριτική εναντίον της καθυστέρησης. “Το ότι επιτράπηκε στην Λάιφερ να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη για τόσο καιρό ήταν παρωδία. Παρότι είναι ανακουφιστικό το ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ τελικά επικράτησε, ο χρόνος και η διαδικασία που συνετέλεσαν σε αυτές τις καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτα”, είπε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian, το πολύχρονο δικαστικό σίριαλ σε συνδυασμό με κατηγορίες για μεσολάβηση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Αυστραλίας με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο τότε υφυπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιάακοβ Λίτζμαν, ο οποίος προέρχεται από την ίδια υπερορθόδοξη σέχτα με την Λάιφερ, φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησής της.

Πηγή: BBC, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα