ΑΘΗΝΑ
18:19
|
19.04.2024
Σε κοινή δήλωσή τους καθιστούν σαφές ότι δεν θεωρούν τον Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά μέρος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κοινή δήλωσή τους οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικούν καθιστούν σαφές ότι δεν θεωρούν τον Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά μέρος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της χώρας.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση -παρά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που γύριζε την πλάτη στον Νικολάς Μαδούρο, ακολουθώντας τη γραμμή της Ουάσινγκτον και ζητώντας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την “μαριονέτα” Γκουαϊδό ως αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας- δεν θεωρεί τον Γκουαϊδό προσωρινό πρέοδρο της χώρας.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων και να ξαναρχίσει έναν εθνικό διάλογο το συντομότερο δυνατό για την έναρξη μιας «διαδικασίας μετάβασης που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, χωρίς αποκλεισμούς και διαφανείς νομοθετικές και προεδρικές εκλογές».

Το συμβούλιο ζήτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα, ενώ ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Καράκας.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της για … την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων, ιδίως των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκλέχθηκαν στην Εθνοσυνέλευση του 2015, και ιδίως του Χουάν Γκουαϊδό» ανέφερε η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Το νέο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ορκίστηκε στις 5 Ιανουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας την επόμενη μέρα.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει τη «δέσμευσή της με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βενεζουέλας », είχε δηλώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δεν αποκάλεσε τον Γκουαϊδό “προσωρινό πρόεδρο”. τοποθετώντας τον έτσι στην ίδια πλευρά με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης που εκλέχθηκαν το 2015.

Στον αντίποδα της ΕΕ, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε ο αντικαταστάτης του Μάικ Πομπέο, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα