ΑΘΗΝΑ
07:40
|
25.04.2024
Τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της εξ αριστερών αντιπολίτευσης βλέπουν στην κυβερνητική ανακοίνωση μια αυταρχική μεθόδευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δήλωση του υφυπουργού ΠΡΟΠΟ Λευτέρη Οικονόμου (ο οποίος έκανε λόγο για χαλάρωση των υφιστάμενων απαγορεύσεων) ότι η απαγόρευση δε στοχεύει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (Προπύλαια 12:00), δεν έπεισε ΣΥΡΙΖΑΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της εξ αριστερών αντιπολίτευσης βλέπουν στην κυβερνητική ανακοίνωση μια αυταρχική μεθόδευση, προκειμένου να κατασταλούν οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών στην υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία. Κάνουν επίσης λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ερήμην της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Είναι η δεύτερη φορά μετά τις 17 Νοέμβρη, που τα τρία κόμματα συμπορεύονται πολιτικά ενάντια σε μια κυβερνητική απαγόρευση. 

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της. Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους.»

Από τη μεριά του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό δρόμο της απαγόρευσης του δικαιώματος των συναθροίσεων μέσω μεταμεσονύχτιων ΦΕΚ χουντικής κοπής.

Και αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που αντιδράει στον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Τη στιγμή που ο κ. Γεωργιαδης δηλώνει ικανοποιημένος από την εικόνα στην Ερμού και η Κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, επιτρέπουν στους πολίτες μόνο να καταναλώνουν και όχι να διαδηλώνουν, αψηφώντας ακόμα και τις παροτρύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απαγόρευση για άλλη μια φορά είναι γενική και δεν έχει καμία ειδική αιτιολογία, όπως και καμία πραγματική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Τουλάχιστον αντιλήφθηκε αυτή τη φορά η ΕΛ.ΑΣ. τον προηγούμενο παραλογισμό της με το όριο των 4 ατόμων και το αύξησε στα 100. Έτσι κι αλλιώς το κίνημα είχε ανατρέψει στην πράξη και την προηγούμενη αυταρχική τους απόφαση.

Ακόμα όμως και με τον νέο αριθμητικό περιορισμό δεν παύει να καταπατάται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να καταλύεται το Σύνταγμα. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης για άλλη μια φορά επιλέγουν τον δρόμο της δημοκρατικής εκτροπής, τον δρόμο του Όρμπαν και του Ερντογάν. Οι φοιτητές και η εκπαιδευτική κοινότητα θα τους δώσουν την απάντηση και αυτή η κατάπτυστη χουντική απαγόρευση θα μείνει και πάλι στα χαρτιά.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα