ΑΘΗΝΑ
17:00
|
25.04.2024
Στον δρόμο και στους χώρους εργασίας τα πιο πολλά περιστατικά – Το 87% δεν πιστεύει στη δικαίωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 65% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή έχει βιώσει κακοποίηση με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη για αυτές τις επιθέσεις. Τα πορίσματα της νέας έρευνας της εταιρείας PRORATA S.A. με αφορμή τις καταγγελίες της χρυσής ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Σοφίας Μπεκατώρου, επιβεβαιώνουν απλά ένα κοινό μυστικό για την ελληνική κοινωνία που τα κρύβει όλα “κάτω από το χαλί”.

Η PRORATA S.A, από την πλευρά της, εξηγεί ότι προχώρησε στην έρευνα με αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων απέναντι στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων. 

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Παράλληλα, οι ερωτώμενοι συμμερίζονται με τρόπο καθολικό (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. 

Από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι η κυριαρχία της άποψης ότι “με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘ποινικοποίηση’ του φλερτ”. Ειδικότερα, αν και μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται. 

Οι ανδρικές συμπεριφορές που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

Πηγή: ProRata, Ναυτεμπορική, Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα