ΑΘΗΝΑ
11:11
|
19.04.2024
6.170 περιστατικά βίας με βάση το φύλο και 45 δολοφονίες γυναικών μέσα στο 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Πέδρο Πιερλούις κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών βίας με βάση το φύλο και των γυναικοκτονιών.

Η πρωτοβουλία του Κυβερνήτη έρχεται μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών γυναικείων οργανώσεων στο Πουέρτο Ρίκο με αίτημα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε βάρος των γυναικών.

Λίγο πριν από την αλλαγή του έτους δεκάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Σαν Χουάν για να καταδικάσουν τη δολοφονία 17 γυναικών από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 2020. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων που έχει ποτέ καταγραφεί στο Πουέρτο Ρίκο.

Το Πουέρτο Ρίκο με πληθυσμό περίπου 3,2 εκατομμυρίων κατέγραψε μέσα στο 2020 6.170 περιστατικά βίας με βάση το φύλο και 45 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία της αρχής Ισότητας των Φύλων. Δεκαπέντε ακόμα υποθέσεις δολοφονίας γυναικών παραμένουν άλυτες και υπό διερεύνηση και όλα δείχνουν πως πρόκειται για γυναικοκτονίες.

“Κάθε μορφή βίας είναι κατακριτέα και οφείλουμε να τις πολεμούμε αμείλικτα. Η βία με βάση το φύλο είναι ένα κοινωνικό κακό, το οποίο βασίζεται στην άγνοια και σε συμπεριφορές που δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στο Πουέρτο Ρίκο”, δήλωσε ο κυβερνήτης Πέδρο Πιερλούις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η 29χρονη νοσηλεύτρια Άντζι Γκονζάλες έγινε το πρώτο θύμα βίας με βάση το φύλο του 2021 στο Πουέρτο Ρίκο. Ο σύζυγός της την σκότωσε μπροστά στις τρεις κόρες της.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα