ΑΘΗΝΑ
13:08
|
07.07.2024
Η νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19, των αριθμών νοσηλείας και θανάτων προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς εξήγησε ο διοικήτης της FED
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρησιμοποιώντας μόλις δύο λέξεις ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ, ζωγράφισε με μάλλον μελανά χρώματα τις προοπτικές στην αμερικανική οικονομία: Είναι, είπε, «εξαιρετικά αβέβαιες». Μεταξύ άλλων διότι (λόγω των ασφυκτικών περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας) η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί.

«Η νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19, των αριθμών νοσηλείας και θανάτων προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Ζερόμ Πάουελ.

Χαιρέτισε την επιπλέον δημοσιονομική στήριξη ύψους περίπου 1,9 τρισ. δολάρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μπορέσουν, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και υποδομές υπηρεσιών υγείας να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ανήγγειλε επίσης διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων της Fed που είναι στο 0,25% τουλάχιστον ως το 2023 ενώ εκτίμησε πως οι επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας (από την οποία η πανδημία εξαφάνισε πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων!) ελλοχεύουν μεσοπρόθεσμα κινδύνους.

Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε αβεβαιότητα για τις παραπέρα προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, περίπου 12 χρόνια μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008-2009.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ο Πάουελ απάντησε: “Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημανιτκό τώρα για την οικονομία από τον εμβολιασμό των ανθρώπων. Σκεφθείτε τους τομείς όπου η οικονομία είναι αδύναμη, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια. Μόνον τον τελευταίο μήνα χάσαμε 400.000 θέσεις εργασίας και όλα αυτά γιατί η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται”. Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη ακόμη. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να φύγουμε από την πανδημία…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα