Η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (27/1) συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, ενώ δέχεται αυστηρή κριτική από την ΕΕ για τις μειωμένης ποσότητες παράδοσης παρτίδων εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η ακύρωση της συμμετοχής της στη συνάντηση έρχεται αμέσως μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει.
Ωστόσο, η εταιρεία θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος της Επιτροπής.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, που ασκεί πιέσεις στην εταιρεία για να προσέλθει στη συνάντηση, η AstraZeneca είχε συνάψει συμφωνία προαγοράς στην οποία αναφερόταν ότι είχε την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις παρτίδες εμβολίων στην ΕΕ, ενώ παράλληλα πιέζει με ένδικα μέσα όλες τις φαρμακοβιομηχανίες για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε oτι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.
Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία φέρνοντας στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών.
Από την πλευρά του ο κ. Σοριό διευκρίνισε ότι η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.
Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο είπε ‘θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς’ και αυτό είναι θεμιτό».