ΑΘΗΝΑ
21:05
|
11.05.2024
Ποτάμια λάβας, τέφρα και αέρια στο όρος Μεράπι στη νήσο Ιάβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στο πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας απελευθερώνοντας τέφρα, αέρια και ένα ποτάμι λάβας να ρέει στις πλαγιές του όρους Μεράπι, ύψους 1.600 μέτρων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ήταν η μεγαλύτερη ροή λάβας από τον περασμένο Νοέμβριο που το Κέντρο Αντιμετώπισης Κινδύνων από Ηφαίστεια και Γεωλογικά φαινόμενα αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης. Μετά την πρωινή βροχή στην περιοχή η τέφρα μετατράπηκε σε λάσπη και κάλυψε αρκετά χωριά της περιοχής. Ο ήχος της έκρηξης ήταν εκκωφαντικός και έγινε αντιληπτός σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

Αστυνομία και σωστικά συνεργεία ζήτησαν από τους εργαζόμενους σε ορυχεία της περιοχής να σταματήσουν να εργάζονται κοντά σε ποτάμια. Ωστόσο, δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Τον Νοέμβριο σε προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου οι αρχές είχαν διατάξει την εκκένωση σχεδόν 2.000 ανθρώπων από ορεινές περιοχές της νήσου Ιάβας. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν πλέον επσιτρέψει στα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι το 2010, μια σειρά εκρήξεων του ηφαιστείου στο όρος Μεράπι, που ήταν οι πιο ισχυρές από τον 19ο αιώνα, ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 350 ανθρώπους.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα