ΑΘΗΝΑ
16:19
|
20.04.2024
Ο πληθυσμός δεκάδων ειδών καρχαριών σε όλο τον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 71% από τη δεκαετία του 1950!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρύπανση και η υπεραλίευση στους ωκεανούς του πλανήτη έχει μειώσει τον πληθυσμό των καρχαριών κατά 71% από τη δεκαετία του 1950 υποστηρίζουν τα τελευταία στοιχεία μελέτης επιστημόνων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και την οποία επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν δραματική μείωση των καρχαριών μεταξύ του 1970 και 2018. Ειδικότερα, 24 από τα 31 πιο γνωστά είδη καρχαριών και σελαχιών απειλούνται με αφανισμό μεταξύ των οποίων οι γνωστοί σφυροκέφαλοι καρχαρίες.

Η τάση αυτή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια καθώς ο παγκόσμιος στόλος υπερσύγχρονων αλιευτικών σκαφών που κυριολεκτικά “σαρώνουν” τους βυθούς μέχρι…αμοιβάδας έχει διπλασιαστεί.

Πολλά είδη καρχαριών συχνά αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών που κυνηγούν τόνους , ξιφίες και άλλα εμπορικά είδη, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους και να πετιούνται άψυχα στη θάλασσα.

Επειδή πολλά είδη καρχαριών δεν αναπαράγονται παρά μόνον όταν περάσουν αρκετά χρόνια ενηλικίωσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπληρώσουν το κενό που προκαλεί η υπεραλίευσή τους, όπως γίνεται με άλλα είδη ψαριών.

Αυτός ωστόσο δεν είναι ο μόνος σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι καρχαρίες που κατάφεραν να επιβιώσουν επί εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη. Είναι η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και η αύξηση της ρύπανσης που ανατρέπουν τις ευαίσθητες ισορροπίες πολλών θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Κάπως έτσι, επιβεβαιώνεται και με αυτή την αφορμή, πως δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από το πιο ισχυρό και αιμοβόρο ζώο πάνω στη Γη από τον άνθρωπο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα