ΑΘΗΝΑ
11:29
|
20.04.2024
Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών δήλωσε ο Αμερικανός μεγιστάνας.
epa07095341 Microsoft founder and co-founder of the Bill and Melinda Gates Foundation Bill Gates gestures as he talks during a conference about the innovations for a healthy future in Africa, at the Technical University (TU) in Berlin, Germany, 15 October 2018. Bill Gates is in Germany for the 'World Health Summit', which started in Berlin on 14 October and ends on 16 October. EPA/KAMIL ZIHNIOGLU
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη στο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην πανδημία, δήλωσε σήμερα ο συνιδρυτής της εταιρίας Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στην σειρά», δήλωσε ο Γκέιτς.

Τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γκέιτς, τα εμβόλια mRNA θα είναι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό να αναπτυχθούν, πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα και να αποθηκευτούν, δημιουργώντας την δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων για ασθένειες όπως το HIV and και η ελονοσία.

«Δημιουργεί νέες ελπίδες για τα εμβόλια που μας λείπουν –ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Γκέιτς. Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Γκέιτς δήλωσε ότι εκατομμύρια αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» για τον ίδιο και τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι πιθανόν είχαν απήχηση εν μέρει λόγω του συνδυασμού μιας τρομακτικής ιογενούς πανδημίας και της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο Δρ. Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει».

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί 1,75 δισεκ. δολάρια για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων πόρων για την πρωτοβουλία διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μέσω απευθείας στήριξης σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Ωστόσο ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο επικριτών του -και συνωμοσιολόγων- με αρκετούς να τον κατηγορούν πως εργαλειοποιεί τον ΠΟΥ για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και άλλους να εφιστούν την προσοχή στο ότι ένας τόσο ισχυρός παράγοντας της οικονομίας επιδρά με τόσο καθοριστικό τρόπο στην παγκόσμια υγεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Fortune

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα