ΑΘΗΝΑ
12:19
|
18.04.2024
Για πρώτη φορά έξι ΜΚΟ ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της γαλλικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στη Γαλλία έξι μη κυβερνητικοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια “συλλογική αγωγή” κατά της γαλλικής κυβέρνησης και κατά της φερόμενης συστηματικής ρατσιστικής συμπεριφοράς των Γάλλων αστυνομικών.

Οι οργανώσεις, ανάμεσά τους “Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” και η “Διεθνής Αμνηστία”, κατηγορούν τη γαλλική αστυνομία για “φυλετικό φακέλωμα” κατά την εξακρίβωση στοιχείων των πολιτών. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η Αστυνομία συστηματικά στοχοποιεί πολίτες αραβικής και αφρικανικής καταγωγής για την εξακρίβωση στοιχείων.  

Οι έξι οργανώσεις επέδωσαν στον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ και στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης επίσημο νομικό έγγραφο με τη λίστα των αιτημάτων τους για τη ριζική μεταρρύθμιση του αστυνομικού σώματος της Γαλλίας προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των συστηματικών φυλετικών διακρίσεων σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων πολιτών.

Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας των έξι ΜΚΟ, Αντουάν Λιόν-Καέν τόνισε ότι η αγωγή δεν στρέφεται κατά μεμονωμένων αστυνομικών αλλά και του “ιδίου του συστήματος, το οποίο με τους κανόνες του, τις συνήθειές του και την κουλτούρα του επιτρέπει τις πρακτικές διακρίσεων”.

Η γαλλική νομοθεσία δίνει στις Αρχές τη δυνατότητα διαβουλεύσεων, διάρκεια τεσσάρων μηνών, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους πριν οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά των τριών Γάλλων αστυνομικών που διώκονται για ανθρωποκτονία σχετικά με τον θάνατο διανομέα στο Παρίσι σε έλεγχο της τροχαίας.

Ο Σεντρίκ Σουβιά, ένας 42χρονος αλγερινής καταγωγής που ήταν πατέρας πέντε παιδιών, είπε επτά φορές προς τους αστυνομικούς ότι παθαίνει ασφυξία, όσο εκείνοι τον κρατούσαν στο έδαφος κι ενώ ο άτυχος ντελιβεράς φορούσε ακόμα το κράνος του, για περίπου 20 δευτερόλεπτα, όπως έδειξε βίντεο. Ο 42χρονος κατέρρευσε και πέθανε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, με τον ιατροδικαστή να καταλήγει στο συμπέρασμα πως έχασε τη ζωή του από ασφυξία και έχοντας σπασμένο λάρυγγα.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ντουμπάι: «Πλημμύρισε» από εγκλωβισμένους επιβάτες το αεροδρόμιο

Κασσελάκης κατά Αυτιά: Χουντικό το σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Πήγε στην τράπεζα με τον νεκρό θείο της ως εγγυητή για να πάρει… δάνειο

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα