ΑΘΗΝΑ
01:34
|
24.04.2024
Αναζητούν την προέλευση του νέου κορονοϊού – “Ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα ζήτησαν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από δύο εβδομάδες σε καραντίνα η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γουχάν της Κίνας πιάνει δουλειά και αρχίζει τις έρευνες για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Οι 13 επιστήμονες του ΠΟΥ θα πάρουν συνεντεύξεις από επιστήμονες σε διάφορα ινστιτούτα ερευνών, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και από εμπόρους στην ψαραγορά της Γουχάν.

Η έρευνα αρχίζει μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΟΥ και το Πεκίνο.  

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι 13 εμπειρογνώμονες επικοινωνούσαν μεταξύ τους αλλά και με Κινέζους συναδέλφους τους μέσω βιντεοκλήσεων. Σήμερα Πέμπτη αποχώρησαν από το ξενοδοχείο της καραντίνας και επιβιβάστηκαν σε πούλμαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα ένα μέλος της ομάδας ανήρτησε φωτογραφία στο Twitter με το πιστοποιητικό βεβαίωσης της 14ήμερης καραντίνας τους στη Γουχάν.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019. Η Κίνα εδώ και μήνες υποστηρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο ιός ξεκίνησε στην πόλη, όπου επιβλήθηκε το πρώτο λοκντάουν στον κόσμο στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί μια “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. “Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε” πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ “στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή”, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ψάκι εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την “παραπληροφόρηση” που προέρχεται “από κάποιες πηγές στην Κίνα”.

Συγγενείς θυμάτων της νόσου Covid-19 στην Γουχάν έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι έκλεισε την ομάδα τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ότι τους ασκεί πιέσεις για να μην μιλήσουν. Η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί” και θα βασιστεί και “ στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών” για το θέμα, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα