ΑΘΗΝΑ
11:33
|
23.04.2024
Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής επιβαρύνεται από σωρούς μπάζων, ελαστικών, δεξαμενές χημικών και επικίνδυνα υλικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοχύρωτο παραμένει το φυσικό περιβάλλον προστατευόμενης περιοχής στο Δέλτα του ποταμού Αξιού από τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα που, αξιοποιούν τον περιορισμό της κίνησης λόγω πανδημίας, για να ξεφορτωθούν δίχως οικονομική επιβάρυνση κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα και χημικά.

Ο Φορέας Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού κόλπου καταγγέλλει πως πρόκειται για…”συνηθισμένη εικόνα” σε μία περιοχή που ξεκινάει από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού ποταμού και το παράκτιο ανάχωμα από το Καλοχώρι ως το Δέλτα Αξιού. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής επιβαρύνεται από σωρούς μπάζων, ελαστικών, δεξαμενές χημικών και επικίνδυνα υλικά.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προστατευόμενες περιοχές Επανομής και Αγγελοχωρίου, καθώς, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού, «οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης δεν επαρκούν για τη φύλαξη της τεράστιας περιοχής ευθύνης αλλά ούτε και διαθέτουν τα ανακριτικά δικαιώματα που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των παρανομιών».

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της ρύπανσης από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων εκσκαφών αναδεικνύει έκθεση που συνέταξε πρόσφατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν κοινών αυτοψιών με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Η έκθεση εντοπίζει 17 σημεία κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού αλλά και στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, όπου σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση αποβλήτων.

Πρόκειται για απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), και για απόβλητα της μυδοκαλλιέργειας, απορρίμματα από εργασίες διάλυσης αλιευτικών σκαφών, μεταχειρισμένα ελαστικά και κλαδέματα.

Σε ορισμένα σημεία εντοπίστηκαν επίσης επικίνδυνα απόβλητα, όπως δομικά στοιχεία με αμίαντο και πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα από χημικά υγρά άγνωστης προέλευσης!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Ο καιρός σήμερα: Λασποβροχές, σκόνη και ζέστη

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα