ΑΘΗΝΑ
02:10
|
27.04.2024
Η οργάνωση κατηγορεί την Ελλάδα ότι κακομεταχειρίζεται και κακοποιεί τους πρόσφυγες στα σύνορά της και τους επαναπροωθεί βίαια στην Τουρκία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία οργάνωση Αμερικανών (αραβικής και μη καταγωγής) πρώην υψηλόβαθμων διπλωματών (π.χ. Κλιντ Γουίλιαμσον), δικηγόρων (Νίσμα Μπάσιν, Ρότζερ Λου Φίλιπς κ.α.) πανεπιστημιακών (Ντέιβιντ Κέι, Μαρκ Βλάσιτς, Σουσάνα Σα Κούτο κ.α.) και εισαγγελέων ανακοίνωσε σήμερα πως προσφεύγει νομικά κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας την για παραβιάσεις δικαιωμάτων των προσφύγων, την κακομεταχείριση και την βίαιη επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Πρόκειται για το “Κέντρο Δικαιοσύνης και Ευθύνης Συρίας” (Syria Justice and Accountability Center) με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η οργάνωση κατηγορεί την Ελλάδα ότι κακομεταχειρίζεται και κακοποιεί τους πρόσφυγες στα σύνορά της στοιβάζοντάς τους σε καταυλισμούς όπου επικρατεί το αδιαχώρητο αλλά και ότι, σε συνεργασία με την ΦΡΟΝΤΕΞ, επαναπροωθεί βιαίως πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μοχάμεντ αλ Αμπντάλαχ τονίζει πως αυτή είναι η πρώτη “νομική πρόκληση στην ΕΕ για την συμπεριφορά της σε πρόσφυγες”.

Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο ΑΡ εκτίμησε ότι εάν η προσφυγή αυτή προχωρήσει τότε θα στείλει “ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ναι,μπορεί να έχετε καλές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, και σε άλλες όχι, όμως στην πραγματικότητα σας ορίζει το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες που έχετε υπογράψει για τους πρόσφυγες και όχι οι μεμονωμένες αποφάσεις μίας χώρας μέλους”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει την υπόθεση προτού αποφασίσει εάν θα διενεργήσει μία χρονοβόρα έρευνα. Είναι ενδιαφέρον πάντως ο Μοχάμεντ αλ Αμπντάλαχ δεν έκανε καμία αναφορά στα κρούσματα εκμετάλλευσης Σύρων και άλλων προσφύγων από τα οργανωμένα δίκτυα δουλεμπορίας προσφύγων και μεταναστών που έχουν έδρα στην Τουρκία και τα οποία διακινούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Η οργάνωση αναφέρει πως άρχισε να συγκεντρώνει καταγγελίες και στοιχεία για την κακομεταχείριση Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα και τηνε βίαιη επαναπροώθηση κάποιων εξ αυτών στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2016.

Τονίζει πως διαθέτει στοιχεία (βίντεο κ.α.) που τεκμηριώνουν ότι προσωπικό της ΦΡΟΝΤΕΞ συμμετείχε ή συνεργούσε στη διάπραξη κακομεταχείρισης προσφύγων σε βαθμό που συνιστούν “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Ποιο είναι το “Κέντρο Δικαιοσύνης και Ευθύνης Συρίας’

Πρόκειται για το “Κέντρο Δικαιοσύνης και Ευθύνης Συρίας” (Syria Justice and Accountability Center) που ιδρύθηκε μετά από μία…”συνάντηση” της “Ομάδας των Φίλων της Συρίας” στην Κωνσταντινούπολη το 2012, λίγο δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Ως το 2016 το συγκεκριμένο Κέντρο είχε την έδρα στη Χάγη και μετά τη μετέφερε στην Ουάσιγκτον όπου λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ουάσιγκτον.

Προβάλλει σαν όραμα “ένα συριακό κράτος που θα καθορίζεται από τη δικαιοσύνη, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη όπου οι πολίτες από κάθε στρώμα της συριακής κοινωνίας θα ζουν ειρηνικά χωρίς φόβο”.

Οι χρηματοδότες του δεν είναι φανεροί ή τουλάχιστον το ίδιο το κέντρο αποφεύγει συγκεκριμένη σχετική αναφορά.

Πρόδηλο είναι ωστόσο πως έχει σημαντική οικονομική στήριξη καθώς αλλιώς δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τόσους Αμερικανούς δικηγόρους, εισαγγελείς, πανεπιστημιακούς, αναλυτές κ.λπ. μόνον και μόνον από “ανιδιοτέλεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα