ΑΘΗΝΑ
09:45
|
20.04.2024
Επί της ουσίας το δικαστήριο απεφάνθη με τη σημερινή του ετυμηγορία πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν στημένοι αγώνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H είδηση πως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κήρυξε ομόφωνα αθώους και τους 28 κατηγορουμένους στη δίκη για τους ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες την περίοδο 2012-2015 δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Τον δρόμο της απαλλαγής από τις κατηγορίες είχε «στρώσει» η εισαγγελική πρόταση εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Χαράλαμπου Λακαφώση, που εισηγούνταν την απαλλαγή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στελεχών της ΕΠΟ, ποδοσφαιρικών παραγόντων και διαιτητών για το κακούργημα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.

Δέον να σημειωθεί πως η λογική της εισαγγελικής πρότασης στηρίχθηκε όχι στην μη σύσταση συμμορίας, αλλά στην παραγραφή του πλημμελήματος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, από τον συνδυασμό των αποδεικτικών στοιχείων προέκυπτε ότι υπήρξε η συμμορία των Βαγγέλη Μαρινάκη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργου Σαρρή (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρου Κουρίδη (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρη Σταθόπουλου (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννη Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκου Προύντζου (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γιώργου Δούρου (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάση Μπριάκου (πρώην αρχιδιαιτητής), με τη δράση της να ξεκινά Ιανουάριο του 2012 και να διακόπτεται στις αρχές του 2013, γεγονός που οδήγησε στην πρόταση περί παύσης της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής του πλημμελήματος.

Η τελική ετυμηγορία ωστόσο υπερέβη σε επιείκεια την εισαγγελική πρόταση καθώς προχώρησε στην απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες Παναχαϊκή-Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδας το 2012 και Βέροια-Ολυμπιακός το 2013 για το πρωτάθλημα, για τους οποίους κατά την κρίση του εισαγγελέα «αλλοιώθηκε εσκεμμένα το αποτέλεσμα».

Έτσι επί της ουσίας το δικαστήριο απεφάνθη πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν στημένοι αγώνες. Πώς θα μπορούσε εξάλλου, όταν πρωτοκλασάτοι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, όπως ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Αλέξης Κούγιας ανέτρεψαν τις καταθέσεις τους επί των οποίων και βασίστηκε το παραπεμπτικό βούλευμα; Εντύπωση επίσης προκαλεί και το βολικό, όπως αποδεικνύεται, χρονοδιάγραμμα της ελληνικής δικαιοσύνης, αφού η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβρη του 2019, ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια, γεγονός που επέτρεψε την παραγραφή αδικήματος. Τέλος, η πλήρης στήριξη του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μόραλη στον πρώην εργοδότη του (και πρώην δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του) εύλογα εγείρει ερωτήματα γύρω από την ταύτιση ομαδικών και πολιτικών συμφερόντων και επαναφέρει την συζήτηση περί κυριαρχούμενου από το “σύστημα ΟΣΦΠ” Πειραιά.

Την ίδια στιγμή οι μπουκμέικερ δεν έχουν κατορθώσει να καταλάβουν επτά χρόνια μετά πώς το Ολυμπιακός-Βέροια κατόρθωσε να υπερβεί σε όγκο στοιχηματικών συναλλαγών παιχνίδια σαν το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, συγκεντρώνοντας 6 εκατομμύρια ευρώ σε πονταρίσματα.

Αναλυτικά οι 28 κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν είναι οι εξής:

1. Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός

2. Γιώργος Σαρρής, πρώην πρόεδρος ΕΠΟ

3. Θεόδωρος Κουρίδης, πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ

4. Αρης Σταθόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ

5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ

6. Νίκος Προύντζος, πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ

7. Γιώργος Δούρος, πρώην αρχιδιαιτητής

8. Θανάσης Μπριάκος, πρώην αρχιδιαιτητής

9. Κώστας Ιωαννίδης, πρώην διαιτητής Super League

10. Γιάννης Κάμπαξης, πρώην διαιτητής Super League

11. Απόστολος Αμπάρκιολης, πρώην διαιτητής Super League

12. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, πρώην διαιτητής Super League

13. Θανάσης Γιάχος, πρώην διαιτητής Super League

14. Ηλίας Σπάθας, πρώην διαιτητής Super League

15. Γιώργος Αρβανιτίδης, πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια

16. Γιώργος Λαναρής, πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας

17. Κώστας Μπάρμπας, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

18. Δημήτρης Αμαραντίδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

19. Ηλίας Ιωάννου, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

20. Αλέξανδρος Καλογέρης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

21. Δημήτρης Μάνος, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

22. Χαράλαμπος Παυλίδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

23. Γιώργος Σκαθαρούδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

24. Πέρεζ Μορένο, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας

25. Γιώργος Σπανός, ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος

26. Γιάννης Αγγελόπουλος, τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου

27. Ρικάρντο Σα Πίντο, πρώην προπονητής Ατρομήτου

28. Γιάννης Κομπότης, πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα