ΑΘΗΝΑ
03:35
|
18.04.2024
Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο στα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Ιωάννινα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν ακυρώνει τα προγραμματισμένα για σήμερα συλλαλητήρια για την Παιδεία και την Υγεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει ότι η απόφαση για τις συναθροίσεις δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη κινητοποίηση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια. Στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται στις 13:00, στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχουν επίσης η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΔΠΤΕ, η ΑΔΕΔΥ και ενώσεις γονέων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Στις 09.00 γιατροί και μέλη της ΠΟΕΔΗΝ θα συγκεντρωθούν συμβολικά έξω από τις πύλες νοσοκομείων της πόλης. Στις 12.00 μέλη φοιτητικών συλλόγων θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πάτρα, στα Χανιά και στα Ιωάννινα.

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι η  κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας, δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και επιβάλλει, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Υποστηρίζει επίσης ότι η χρονική στιγμή της απαράδεκτης και αυταρχικής απόφασης δεν είναι τυχαία, καθώς την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, έχει προγραμματιστεί το δεύτερο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο σε όλη τη χώρα σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και τις κινητοποιήσεις των λειτουργών της Υγείας (Γιατροί, νοσηλευτές κλπ) στις πύλες των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει ότι η φωτογραφική διάταξη για απαγόρευση των συναθροίσεων δεν θα σταματήσει τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Ενός νομοσχεδίου που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει την ποιότητα και την ποσότητα πτυχιούχων πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αλλαγές στο χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους. Κλείνει την πόρτα των Πανεπιστημίων στους μαθητές και ανοίγει την πόρτα στην Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αντί να ανοίξει τα πανεπιστήμια που είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών και εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια € για να επιβάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

Δε φτάνουν όλα αυτά αλλά απειλεί εκ νέου τους μαθητές με πρόστιμα αν δεν τηρούνται τα «μέτρα» προστασίας στα σχολεία, την ίδια στιγμή που στοιβάζει 25 κι 27 παιδιά σε μια τάξη με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο και χωρίς μαζικά τέστ στους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς τους.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια, να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί η παρουσία της αστυνομίας και η ενίσχυση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Καλούμε τα σωματεία της Αθήνας να στηρίξουν τους φοιτητικούς αγώνες, τα νέα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 28 Γενάρη.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 για να συμμετάσχουν πιο εύκολα οι εκπαιδευτικοί στο σημερινό συλλαλητήριο. Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. “Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι “δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία”.

Πηγή: alfavita.gr, thestival.gr, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Ελεύθεροι οι εργάτες από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι

Ρωσία: Αύξηση της καταστολής μετά το μακελειό στο Crocus City Hall;

Τέμπη: Προσφυγή συγγενών των θυμάτων κατά της εισαγγελικής διάταξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα