ΑΘΗΝΑ
16:23
|
19.04.2024
Ήθελαν την καταστροφή της με το σκεπτικό ότι το μήνυμα ήταν πολιτικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πανέμορφη και εμβληματική τοιχογραφία της Μαδρίτης με την οποία τιμάται η μνήμη 15 επιδραστικών και πρωτοπόρων γυναικών στις Τέχνες, τον πολιτισμό και στους αγώνες για ελευθερία και πολιτικά δικαιώματα κινδύνεψε να καταστραφεί χάρη σε μια ανίερη συμμαχία του ακροδεξιού κόμματος Vox, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος αλλά του κεντροδεξιού Κόμματος των Πολιτών (Θιουδαδάνος).

Στην τοιχογραφία, μήκους 60 μέτρων, τιμώνται γυναίκες όπως η Νίνα Σιμόν, η ζωγράφος, Φρίντα Κάλο, η Ρόζα Παρκς που πολέμησε τον ρατσισμό, η θρυλική ακροβολίστρια του Κόκκινου Στρατού Λιουντμίλα Παβλιτσένκο, η ακαδημαϊκός Άντζελα Ντέιβις, η κοσμοναύτης και πολιτικός Βαλεντίνα Τερεσκόβα αλλά και η παίκτρια του τένις, Μπίλι Τζιν Κινγκ. Το σύνθημα στην τοιχογραφία είναι: “Η ικανότητά σας δεν καθορίζεται από το φύλο σας”.

Αυτό το μήνυμα οι ακροδεξιοί του Vox το χαρακτήρισαν “πολιτικό” και υπέβαλαν αίτημα για την αφαίρεση της τοιχογραφίας και της αντικατάστασής της με κάτι που θα σχετίζεται με τον αθλητισμό. Το έργο έγινε με ανάθεση του τοπικού συμβουλίου της συνοικίας Θιουδάδ Λινεάλ για τον τοίχο αθλητικού κέντρου της περιοχής το 2018.

Το τοπικό συμβούλιο ενέκρινε την καταστροφή και ζήτησε να αντικατασταθεί από μια τοιχογραφία που θα τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες Παραολυμπιονίκες της Ισπανίας. Η απόφαση εξόργισε τον ντόπιο πληθυσμό που βγήκε εν μέσω πανδημίας στους δρόμους την περασμένη Κυριακή για να διαμαρτυρηθεί και κατάφερε σε μία ημέρα να συγκεντρώσει περισσότερες από 55.000 υπογραφές για τη σωτηρία του έργου.

Την Τρίτη το κόμμα της ισπανικής Αριστεράς, Más Madrid, κατέθεσε νέο αίτημα για την προστασία της τοιχογραφίας. Η κίνηση της αριστερής παράταξης απέδωσε καρπούς με τη στήριξη του κόμματος των Σοσιαλιστών αλλά και των Θιουδαδάνος που υποχώρησαν από την αρχική τους θέση.

Η αντιδήμαρχος της Μαδρίτης,  Μπεγκόνια Βιγιασίς, από το κόμμα των Πολιτών, δήλωσε ότι ενώ δεν ήταν οπαδός της τοιχογραφίας, σέβεται τις επιθυμίες των άλλων. Το Vox κατηγόρησε τους Θιουδαδάνος για “έλλειψη πίστης”, ενώ το Λαϊκό Κόμμα θεώρησε ότι έπρεπε να αφήσει την υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο.

Μέλος της συλλογικότητας Unlogic, η οποία δημιούργησε την τοιχογραφία, δήλωσε στον βρετανικό Γκάρντιαν ότι ήταν ευχαριστημένοι από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. “Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι είχαν πρόβλημα να καταλάβουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζονται στη τοιχογραφία της γειτονιάς δεν είναι εκεί για πολιτικούς λόγους”, είπε και πρόσθεσε “Είναι εκεί λόγω της συμβολής τους στην ισότητα και επειδή η καθεμία τους αγωνίστηκε για μια δικαιότερη κοινωνία”.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα