ΑΘΗΝΑ
11:19
|
08.05.2024
“Οπλισμένοι” με κόκκινες μπογιές και αψηφώντας τα περιοριστικά για την πανδημία μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οπλισμένοι” με κόκκινες μπογιές και αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα για τον νέο κορονοϊό εκατοντάδες Πολωνοί και Πολωνές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Βαρσοβίας κατά της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας για δεύτερη συνεχή νύχτα μετά τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη με την οποία τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.  “Συγκεντρωνόμαστε εδώ διότι αυτό το κράτος πιστεύει ότι μπορεί να καταπατήσει την ελευθερία μας”, κατήγγειλε η Μάρτα Λέμπαρτ, μία από τις επικεφαλής του κινήματος “Απεργία των Γυναικών” απευθυνόμενη στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “Αρκετά” και “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά, σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ της άμβλωσης.

Κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου αντίκειται στο σύνταγμα της Πολωνίας.

Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαγορεύονται ουσιαστικά όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας λόγω επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Ακολούθησε ένα μαζικό κύμα κινητοποιήσεων κατά του κυβερνώντος κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS), το οποίο φρόντισε να αλλάξει τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να προχωρήσει με την απαγόρευση των εκτρώσεων.

Η Πολωνία, μια κυρίως καθολική χώρα, έχει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη στο θέμα της άμβλωσης. Κάθε χρόνο στη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ πραγματοποιούνται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις ενώ γυναικείες οργανώσεις εκτιμούν ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες τον χρόνο διακόπτουν την κύησή τους είτε παράνομα είτε στο εξωτερικό.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμία: 7χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ράφα θα μετατραπεί σε νεκροταφείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα