ΑΘΗΝΑ
02:07
|
25.04.2024
Συζήτησε περιφερειακές και διμερείς σχέσεις προετοιμάζοντας την ελληνική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεκινά τον Ιούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υποστήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές προσπάθειες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ πρόσφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκεπτόμενος το Σαράγεβο.

Η επίσκεψη, που είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εδώ και πέντε χρόνια, εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας της “Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης” που ξεκινά τον Ιούλιο.

Συναντώντας την Βόσνια ομόλογό του, Μπίσερα Τούρκοβιτς, ο Νίκος Δένδιας θυμήθηκε την “ατζέντα Θεσσαλονίκης” που είχε εγκριθεί τον Ιουνιο του 2003 στην τότε σύνοδο ΕΕ-Βαλκανίων, σε μία περίοδο που η τότε κυβέρνηση στην Ελλάδα είχε την πεποίθηση πως λειτουργούσε σαν “ηγέτιδα” δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης…

«Η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αντικατοπτρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε το 2003. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» είπε χαρακτηριστικά ο Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη σημασία προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας πως συνιστά σταθερή θέση της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει τελικά να ενταχθούν στην ΕΕ, φυσικά στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας, εκτιμώντας πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα τη βοηθήσουν να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ.

Ανέφερε επίσης πως οι συζητήσεις με την ομόλογό του σήμερα δεν επικεντρώθηκαν στο παρελθόν, αλλά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της σημαντικής διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τον πολιτικό διάλογο.

Ελληνικά σε σχολεία του Σαράγεβο και της Μπάνια Λούκα

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ομόλογό του, αλλά και στις συναντήσεις που είχε στη συνέχεια, δόθηκε στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού. Ανέφερε, μάλιστα, ότι διδάσκονται ελληνικά στο Σαράγεβο και τη Μπάνια Λούκα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα με φυσική παρουσία των μαθητών.

Στο πλαίσιο προσπαθειών καταπολέμησης της πανδημίας ο Νίκος Δένδιας πρόσφερε συμβολική οικονομική βοήθεια από 50.000 ευρώ σε τρία νοσοκομεία στο Σαράγεβο, τη Μπάνια Λούκα και το Μόσταρ.

Μετανάσταση και ευρω-ατλαντικές διαδικασίες

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη που παρέχει για την ανοικοδόμηση της χώρας και στις προσπάθειες για είσοδο στη Ευρωατλαντική συμμαχία. Όπως τόνισε, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο των χωρών της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ιδιαίτερα καλές, όμως, όπως επισήμανε, υπάρχουν πάντα δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσής τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. «Είναι προς όφελος των χωρών μας να βελτιώσουμε το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», σημείωσε.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Δένδια είναι και το μεταναστευτικό, με την υπουργό Εξωτερικών να ζητά από την ΕΕ να στηρίξει τη χώρα της στην προσπάθεια να βρει τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα