ΑΘΗΝΑ
07:01
|
26.04.2024
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα ειδικά διαβατήρια που χορηγεί η Βρετανία σε ορισμένους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα ειδικά διαβατήρια που χορηγεί η Βρετανία σε ορισμένους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, μετά την απόφαση του Λονδίνου να διευρύνει τα δικαιώματα διαμονής των τελευταίων στο βρετανικό έδαφος.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από μεθαύριο, Κυριακή, μια παράταση της άδειας διαμονής που συνδέεται με το διαβατήριο αυτό, αντιδρώντας στην επιβολή πέρυσι από την Κίνα ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια που περιορίζει τις ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που είναι κάτοχοι βρετανικού εξωχώριου διαβατηρίου (“BNO”), ενός εγγράφου που κληρονομήθηκε κατά την επαναφορά της περιοχής στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, θα μπορούν στο εξής να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε έτη και μετά να αιτούνται τη βρετανική υπηκοότητα.

Μέχρι τώρα δεν είχαν το δικαίωμα να επισκέπτονται τη Βρετανία παρά μόνο για έξι μήνες χωρίς να μπορούν να εργάζονται στη χώρα αυτή.

Αντιδρώντας, το Πεκίνο γνωστοποίησε την «αγανάκτησή» του.

«Από τις 21 Ιανουαρίου, η Κίνα δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα λεγόμενα βρετανικά εξωχώρια διαβατήρια ως ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως έγγραφα ταυτότητας», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιάο Λιζιάν.

Το Πεκίνο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει συμπληρωματικά μέτρα», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μετατρέπει αυτή τη στιγμή έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων του Χονγκ Κονγκ σε Βρετανούς πολίτες δεύτερης ζώνης», είπε ο εκπρόσωπος.

Πηγές: Ναυτεμπορική, NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα