ΑΘΗΝΑ
14:31
|
20.04.2024
Εκδικητική και έκνομη συμπεριφορά απέναντι στον Δ. Κουφοντίνα, η ήττα του δημοκρατικού κεκτημένου ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολύ κρίσιμη είναι η κατάσταση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος συνεχίζει, λαμβάνοντας μόνο νερό, για 22η μέρα, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου. Όπως ανέφερε στη σημερινή σχετική, διαδικτυακή, συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξης Μπένος, ο κ. Κουφοντίνας έχει χάσει άνω του 20% και πια, περίπου το 30% του βάρους του, και το μοιραίο μπορεί να συμβεί «ανά πάσα στιγμή», καθώς όχι μόνον έχει μπει ήδη στην περίοδο των μη αναστρέψιμων βλαβών (αναμένονται μετά την 20η ημέρα), αλλά είναι και ένας καταπονημένος οργανισμός, απο τις προηγούμενες απεργίες πείνας.

Στη συνέντευξη που οργανώθηκε από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, εξήγησε, αναλυτικά, τους κινδύνους που προκύπτουν για όλους τους κρατούμενους, και για τα δικαιώματά τους, καθώς γίνεται «φανερό ότι υπάρχει προσπάθεια περιορισμού των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής (κάτι που εφαρμόζεται σε προχωρημένο στάδιο έκτισης της ποινής, ούτως ή άλλως) όπως και προσπάθεια να στηθεί η κοινωνία απέναντι σε αυτό που είναι οι φυλακισμένοι». 

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Άλκης Ρήγος, και ο Δημήτρης Γκομόζιας, συντονιστής Τομέα Δικαιωμάτων του ΜΕΡΑ25, που έλαβαν κατόπιν το λόγο, αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός πως, πέραν της προσωπικής εμπάθειας μελών της κυβέρνησης και των προσωπικών λογικών που καταγράφονται, η υπόθεση της αντιμετώπισης του Δ. Κουφοντίνα αποτελεί υπόθεση προάσπισης των ελευθεριών και του κράτους δικαίου που η Ελλ. Κοινωνία κέρδισε μετά τη μεταπολίτευση. 

Όπως ανέφερε ο κος Ρήγος, η δική του παρουσία του στη συνέντευξη ήταν «Ως ενεργός πολίτης που αγωνίστηκε κατά της χούντας για ένα κράτος φικαιου που θα είναι σεβαστό κι όχι κουρελόχαρτο», όχι «ένα κράτος που εκτρέπεται, παραβιάζει νόμους και οδηγεί σε αστυνομοκρατικές λογικές». 

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και ο νόμος να ισχύει αδιακρίτως για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχει διαπράξει», ανέφερε, με τη σειρά του, ο κ. Γκομόζιας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιβάλλεται με αυθαιρεσία και προσπαθεί να αποσπάσει και κοινωνική συναίνεση στην αυταρχική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων», ανέφερε η κα Κούρτοβικ. Είναι εμφανές ότι το κράτος, δηλαδή «ο δεσμώτης, εκβιάζει το θύμα, από τις σάρκες του οποίου τρέφεται». Η νόμιμη προσφυγή του κρατούμενου στην απεργία πείνας, κατά ενός κράτους που αυθαιρετεί και παραβιάζει ακόμη και τους δικούς του φωτογραφικούς νόμους, μόνον ως «εκβιασμός» από την πλευρά του αδικημένου, του θύματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί. 

Η εκδικητικότητα της κυβέρνησης και του υπουργείο Προ-Πο, και η απόφαση τους να εξοντώσουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι όχι μόνον δεν έχουν πράξει όσα νόμιμα έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει καν απαντήσει στο Συνήγορο και στην ενημέρωση που έλαβε από αυτόν. Τα έγγραφα που όφειλε να παραδώσει στην νομική εκπροσώπηση του Δ. Κουφοντίνα η κυβέρνηση δεν παραδόθηκαν ακόμη.   

Άξιζει να αναφερθεί ότι, ειδική μνεία έγινε στην επιμονή του συστημικού Τύπου να υποστηρίζει ό,τι «ο παραβάτης δεν εχει δικαίωμα να ζητεί την εφαρμογή της νομιμοτητας» άρα «ως κοινωνία μπορούμε να αμφισβητούμε το νόμο ως προς αυτόν»,  μια άποψη που νομικά χαρακτηρίστηκε «καινοφανής», πολύ κοσμίως, από τη συνήγορο. Τα γραφόμενα των τελευταίων ημερών, η λάσπη και η άγνοια των εμμέσως ή αμέσως πληρωμένων κονδυλοφόρων, είναι στα όρια της παράκρουσης και της εμπαθούς μονομανίας, ας μου επιτραπεί.  

Μνεία έγινε και στις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού, από το 2018 κιόλας, όταν έλεγε (8/11/17) ό,τι «οποιαδήποτε άδεια [στον Δ. Κουφοντινα] είναι αδιανόητη», και υπόσχονται «μηδενική ανοχή», και ότι «θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών» και «οι αμετανόητοι δεν θα βγαίνουν», μέχρι τη δήλωση του, τον περασμένο Μάιο, που στα πρότυπα του πατρός του κατά τη φυλάκιση των εκδοτών τη δεκαετία του ’90, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ‘ζήτησε” από τη δικαιοσυνη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να απορρίψει το αίτημα Κουφοντινα, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα