Οι Ινδοί αγρότες ξεκίνησαν μια μονοήμερη απεργία πείνας σήμερα Σάββατο προκειμένου να εκφράσουν ξανά την διαμαρτυρία τους για τους νέους γεωργικούς νόμους, μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων με τις αρχές που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και εκατοντάδες τραυματίες. Οργισμένοι με τους νέους νόμους που ευνοούν τους ιδιώτες εις βάρος των παραγωγών, δεκάδες χιλιάδες αγρότες έχουν στρατοπεδεύσει σε χώρους διαμαρτυρίας στα περίχωρα του Νέου Δελχί για πάνω από δύο μήνες.
Μια προγραμματισμένη πορεία τρακτέρ την Ημέρα της Δημοκρατίας την Τρίτη εξελίχθηκε βίαια, όταν ορισμένοι διαδηλωτές παρέκκλιναν από τις προσυμφωνημένες διαδρομές, κατέρριψαν τα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους καταστείλει. Από εκείνη την ημέρα σημειώθηκαν αρκετές σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομίας και ομάδων που φώναζαν συνθήματα κατά των αγροτών.
Οι αγρότες δήλωσαν ότι η απεργία πείνας του Σαββάτου, που συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Μαχάτμα Γκάντι, στοχεύει να δείξει στους Ινδιάνους ότι οι διαδηλωτές είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί. Ο αρχηγός της ομάδας των αγροτικών ενώσεων Samyukt Kisan Morcha που διοργανώνει τις διαμαρτυρίες, ο Ντάρσαν Παλ, δήλωσε πως το κίνημα των αγροτών ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι ειρηνικό και πως οι δράσεις στις 30 Ιανουαρίου στοχεύουν να διαδώσουν τις αξίες της αλήθειας και της μη βίας.
Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Ινδίας των 1,3 δισεκατομμυρίων απασχολείται στον τομέα της γεωργίας και η αναταραχή μεταξύ 150 εκατομμυρίων αγροτών συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι από την άνοδό της στην εξουσία το 2014. Έντεκα γύροι συνομιλιών μεταξύ των αγροτικών συνδικάτων και της κυβέρνησης απέτυχαν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση προσφέρθηκε να θέσει την λειτουργία του νόμου σε αναστολή για 18 μήνες, αλλά οι αγρότες απαιτούν να αποσυρθεί η νομοθεσία προκειμένου να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους.