ΑΘΗΝΑ
19:24
|
19.04.2024
Οι ένοπλες συρράξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά τις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου έχουν αναγκάσει εκαντοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις λόγω του αποτελέσματος των εκλογών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με σχεδόν το ήμισυ να προσφεύγει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό .

Ο στρατός, υποστηριζόμενος από τα στρατεύματα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ρουάντα, πολεμά τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 27ης Δεκεμβρίου, στις οποίες ο Πρόεδρος Φαουστίν-Αρσάνζ Τουαντερά.ανακηρύχθηκε και πάλι νικητής.

Η αφρικανική χώρα των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, πλούσια σε ξυλεία,  κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών, υποφέρει από διαδοχικά κύματα βίας από το 2013 που ο πρώην πρόεδρος Μποζιζέ εκδιώχθηκε. Οι τρέχουσες συμπλοκές μεταξύ ενός συνασπισμού πολιτοφυλακών από τη μία πλευρά και του εθνικού στρατού και των υποστηρικτών του από την άλλη προκλήθηκαν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Μποζιζέ στις προεδρικές εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μαρτίν Ζιγκουελέ ο οποίος ήρθε τρίτος στις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι διεξάγονται καθημερινές μάχες σε ολόκληρη τη χώρα, εμποδίζοντας την κίνηση μεταξύ πόλεων και ωθώντας περισσότερους ανθρώπους να φύγουν. Ανέφερε πως ο ίδιος δεν μπορεί να φύγει από το Μπανγκούι και να κάνει μια απόσταση 90 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία στρατού βαριά οπλισμένου. 

Σε μια δήλωση την Παρασκευή, η Διεθνής Διάσκεψη για την Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ένα περιφερειακό σώμα 12 κρατών μελών, κάλεσε για κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε τις ένοπλες ομάδες να απεμπλακούν από τον περικύκλιο του Μπανγκούι και να επιτρέψουν σε ανθρώπους και αγαθά να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο οργανισμός θα ζητήσει επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να άρει το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που έχει περιορίσει τη ροή όπλων στον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περίπου 92.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περισσότεροι από 13.000 έχουν περάσει στο Καμερούν, το Τσαντ και το Κονγκό.

Ο Μπόρις Τσέρσικοβ του ΟΗΕ δήλωσε πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εμπόδισαν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς ο κύριος δρόμος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προμηθειών έκλεισε. Μερικοί από τους εκτοπισμένους βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση που συμφώνησαν να κάνουν σεξ με αντάλλαγμα λίγο φαγητό. Η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η διάρροια είναι πλέον συνηθισμένα. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για την παρουσία ένοπλων ομάδων στα στρατόπεδα Batangafo και Bria όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι και ανέφερε ότι  αυτές οι ένοπλες ομάδες προσπαθούν σε ορισμένες περιπτώσεις να περιορίσουν τις κινήσεις και να στρατολογήσουν με βία. 

Ο Ζιγκουελέ δήλωσε ότι ενώ η σημαντική αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων, όπως ζητήθηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Μπανγκούι, ήταν ευπρόσδεκτη, χρειάζεται επειγόντως ένας διάλογος μεταξύ όλων των μερών, καθώς η στρατιωτική αύξηση δεν αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής και της οικονομικής κρίσης που απειλεί να θέσει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου σε πλήρες κώμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα