ΑΘΗΝΑ
07:28
|
19.04.2024
Το CDC εξέδωσε εντολή για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες των Μέσων Μεταφοράς στις ΗΠΑ, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε αργά την Παρασκευή (29/1), μια καθολική διαταγή, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας προσώπου στην πλειοψηφία των δημοσίων συγκοινωνιών από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά χιλιάδες θανάτους λόγω του Covid-19. Σύμφωνα με την εντολή, απαιτείται η χρήση μάσκας προσώπου από όλους τους επιβαίνοντες σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, μετρό, λεωφορεία και ταξί, καθώς και σε κόμβους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως αεροδρόμια, τερματικά λεωφορείων, σταθμούς τρένων και μετρό και λιμάνια. Η εντολή πρόκειται να επιβληθεί από την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών και από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες.

Στις 21 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να λάβουν αμέσως μέτρα προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εκδοθεί μόνο ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας, ενώ ο Τραμπ είχε επίσης απορρίψει τις προσπάθειες του Κογκρέσου να την επιβάλλει τη χρήση.

Το CDC ανέφερε ότι οι παραβάτες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, ωστόσο οι αστικές κυρώσεις είναι πιο πιθανές. Οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα εν κινήσει, εκτός από σύντομες περιόδους, όπως όταν τρώνε, πίνουν ή παίρνουν φάρμακα. Από την εντολή εξαιρούνται οι ταξιδιώτες κάτω των δύο ετών και όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν ανησυχίες αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τα αιτήματα επιβατών να εξαιρεθούν από τη χρήση μάσκας για λόγους υγείας.

Το CDC δήλωσε την εβδομάδα ότι καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να απαιτηθεί η προσκόμιση αρνητικού τεστ ή ιατρική γνωμάτευση για τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια, μετά την αντίστοιχη εντολή της 26ης Ιανουαρίου για σχεδόν όλα τα διεθνή ταξίδια, προκαλώντας έντονη αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών. Σύμφωνα το CDC, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι αερομεταφορείς θα πρέπει να αποβιβάζουν το συντομότερο δυνατό οποιοδήποτε άτομο αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.

Επιπλέον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να εκδοθεί μία ακόμη προεδρική εντολή για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια και σε όλα τα ομοσπονδιακά εδάφη. Το υπόμνημα του Λευκού Οίκου στις 24 Ιανουαρίου ορίζει ότι τα ταξίδια των ομοσπονδιακών υπαλλήλων θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στα κρίσιμα και πως η πληρότητα στα ομοσπονδιακά γραφεία πρέπει να περιορίζεται στο 25% κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού επιπολασμού στην κοινότητα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα