ΑΘΗΝΑ
07:00
|
26.04.2024
Η αστυνομία του Δελχί συλλαμβάνει δημοσιογράφους που βρίσκονται στον χώρο διαμαρτυρίας του Σινγκού και αποστέλλει καταγγελίες για “μη επαληθευμένες” ειδήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Δελχί συνέλαβε το Σάββατο (30/1) δύο δημοσιογράφους που κάλυπταν τις τρέχουσες εξελίξεις του κινήματος διαμαρτυρίας των αγροτών στα σύνορα του Σινγκού στο Δελχί. Πρόκειται για τον Mandeep Punia, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και συνεισφέροντα στο περιοδικό Caravan, ο οποίος συνελήφθη και καλείται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, και τον Dharmender Singh, δημοσιογράφο με έδρα το Δελχί και εργαζόμενο στο Online News India, που προσήχθη και αφέθηκε ελεύθερος στις 5 π.μ. την Κυριακή.

Ο Mandeep Punia, σύμφωνα με τους εκδότες του περιοδικού Caravan, βρισκόταν στην περιοχή συλλέγοντας πληροφορίες για τα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από δύο ημέρες. Στις 29 Ιανουαρίου μια ομάδα περίπου 150 ανδρών, που ισχυρίζονται ότι είναι κάτοικοι της περιοχής, κατάφεραν να ξεπεράσουν τρία επίπεδα οδοφραγμάτων ασφαλείας και να φτάσουν στο σημείο διαμαρτυρίας, στα σύνορα του Σινγκού. Εκεί εκτυλίχθηκε μια σύντομη διαμαρτυρία των κατοίκων, που ισχυρίζονται ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών επηρεάζουν τα προς το ζην τους, η οποία εξελίχθηκε σε σε σύγκρουση με τους διαδηλωτές. Όλα αυτά συνέβησαν σε κοινή θέα, ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί βίντεο που αποδεικνύουν ότι η αστυνομία παρατηρούσε σιωπηλά την ομάδα να πετάει πέτρες στους αγρότες. Οι επικεφαλής των αγροτικών ενώσεων ισχυρίστηκαν ότι ο όχλος “χρηματοδοτήθηκε” από το BJP (Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα) και το RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh).

Λίγο αφότου κυκλοφόρησαν οι ειδήσεις σχετικά με την κράτηση του Punia και έγινε viral ένα βίντεο όπου απεικονίζεται να απομακρύνεται με τη βία πέρα ​​από το οδόφραγμα, ο Hartosh Bal, πολιτικός συντάκτης του περιοδικού Caravan, με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε ότι ο δημοσιογράφος είχε περάσει όλη την ημέρα προσπαθώντας να ανιχνεύσει την αλήθεια σχετικά με την επίθεση. ”Μάθαμε ότι ο Mandeep είχε περάσει το πρωί προσπαθώντας να εντοπίσει εκείνους από το BJP που ισχυρίζονται ότι είναι “ντόπιοι” στο Σινγκού” έγραψε. 

Έγραψε επίσης ότι το περιοδικό ενημερώθηκε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον  Punia για παραβίαση των άρθρων 186, 332 και 353 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα, που αφορούν όλα στην παρακώλυση οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου κατά την εκπλήρωση του έργου του και αποτελούν σοβαρά αδικήματα.

Μέχρι αργά το Σάββατο, δεν ήταν σαφές εάν ο Punia και ο Singh συνελήφθησαν ή απλώς προσήχθησαν και τελικά τους επιτράπηκε να φύγουν. Σε μια από τις αναρτήσεις του αργά το βράδυ, ο Bal έγραψε στο Twitter ότι το περιοδικό καταβάλλει προσπάθειες να εξακριβώσει το πού βρίσκεται ο Punia και τουλάχιστον μέχρι τις 11 μ.μ. δεν υπήρχε κάποια πληροφόρηση από την αστυνομία. Όμως την Κυριακή το πρωί, το περιοδικό πληροφορήθηκε ότι ο Punia συνελήφθη επίσημα και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το Indian Express, ο Singh αφέθηκε ελεύθερος στις 5 π.μ. Ένας δημοσιογράφος της Newslaundry είπε ότι ο Singh αφέθηκε ελεύθερος αφού υπέγραψε ότι “δεν θα κάνει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον”, χωρίς να είναι σαφές σε ποιες ενέργειές του αναφέρεται η δέσμευση.

Σύμφωνα με αναφορές, έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Δελχί Patel Chowk.

Η ηγέτης του Κογκρέσου Πριγιάνκα Γκάντι Βάντρα δήλωσε ότι το BJP προσπαθεί να συντρίψει το κίνημα των αγροτών, επικρίνοντας τις ενέργειες εναντίον δημοσιογράφων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι αν προσπαθεί να πιέσει μια φωνή, πολλές περισσότερες θα ξεσηκωθούν ενάντια στις φρικαλεότητες της.

Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πολλλα περιστατικά καταστολής δημοσιογράφων, επειδή δημοσιοποίησαν “μη επαληθευμένες” ειδήσεις κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των αγροτών στο Δελχί στις 26 Ιανουαρίου. Καταγγελίες κατατέθηκαν σχετικά με την αναφορά του θανάτου ενός αγρότη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Κάποιες πρώιμες αναφορές έδειξαν ότι ένας νεαρός αγρότης, με το όνομα Navreet Singh δολοφονήθηκε από αστυνομική σφαίρα, ωστόσο αργότερα η αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι πέθανε επειδή το τρακτέρ του ανατράπηκε. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν σε τρία κράτη που διοικούνταν από το BJP και στο Δελχί, εναντίον του βουλευτή του Κογκρέσου Shashi Tharoor, του δημοσιογράφου του India Today, Rajdeep Sardesai, του ανώτερου συμβούλου της National Herald, Mrinal Pande, του συντάκτη της εφημερίδας Qaumi Awaz, ظفر Agha, του συντάκτη του περιοδικού Caravan και ιδρυτή, Paresh Nath, του συντάκτη Anant Nath, του εκτελεστικός συντάκτης Vinod K. Jose, και προς ένα ανώνυμο άτομο. Την Κυριακή, η αστυνομία του Ουτάρ Πραντές κατέθεσε ξεχωριστή καταγγελία εναντίον του Siddharth Varadarajan, ιδρυτικού εκδότη του The Wire, για ένα tweet σχετικά με το τι είχε πει ο παππούς του Navreet Singh.

Αρκετές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης επέκριναν την υποβολή καταγγελιών εναντίον δημοσιογράφων, συγκρίνοντας την κατάσταση με μια “άρρητη κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Η Seema Mustafa πρόεδρος του Editor’s Guild of India δήλωσε πως αυτές οι κατηγορίες αποσκοπούν όχι μόνο στον εκφοβισμό και την παρενόχληση των δημοσιογράφων, αλλά και στην κατατρομοκράτηση των επαγγελματιών επιδιώκοντας να τους κάνουν να φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Κόκκινο Φρούριο του Νέου Δελχί την Κυριακή αποτελούν “προσβολή” για τη χώρα. Πρόκειται για τα πρώτα δημόσια σχόλιά του σχετικά με τις ταραχές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των αγροτών την Ημέρα της Δημοκρατίας (26/1). Συμπλήρωσε ότι η χώρα είναι λυπημένη από την προσβολή του Tricolor (Ινδική σημαία) στις 26 Ιανουαρίου στο Δελχί και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και κάνει επίσης πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των αγροτών ισχυρίζονται ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τη βία, που προκλήθηκε από μια μεμονωμένα άτομα, και η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: The Wire, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα