ΑΘΗΝΑ
02:55
|
27.07.2024
Μια ομάδα του ΠΟΥ πρόκειται να επισκεφθεί την αγορά της Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διερευνά την προέλευση του Covid-19 στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, αναμένεται να επισκεφθεί την αγορά της πόλης αργότερα την Κυριακή όπου φαίνεται να εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός.

Η πρόσβαση του κοινού στην αγορά έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του προηγούμενου έτους. Πριν από αυτό, ήταν μια πολυσύχναστη αγορά me εκατοντάδες πάγκους χωρισμένους σε τμήματα για κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.

Ορισμένοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η αγορά δεν αποτελεί το σημείο από το οποίο προήλθε ο ιός και υποστηρίζουν ότι ο ιός προήλθε ενδεχομένως από άλλη χώρα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μετά από τέσσερις μυστηριώδεις περιπτώσεις πνευμονίας που συνδέθηκαν με την αγορά, έκλεισε την νύχτα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η Γουχάν είχε αποφασιστεί να τεθεί σε λοκντάουν για 76 ημέρες. Οι ειδικοί διατείνονται ότι η αγορά της Χουάν εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην ανίχνευση της προέλευσης του ιού, καθώς εκεί εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Μετά από καραντίνα δύο εβδομάδων για την πόλη, που έληξε την Πέμπτη, η ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στο Γουχάν.Δεν έχει ανακοινωθεί ακριβές δρομολόγιο, αλλά ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η ομάδα σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά και το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν.

Η έρευνα που διεξάγεται από τον ΠΟΥ στο Γουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες για την πρόσβαση και διαφωνίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν την Κίνα ότι κρύβει την αρχική έκταση της πανδημίας και επέκρινε τους όρους της επίσκεψης, υπό τους οποίους οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες διενήργησαν την πρώτη φάση της έρευνας. Η ομάδα είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Γουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής τους στην Κίνα προκάλεσε δημόσια κριτική από τον επικεφαλής του ΠΟΥ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, τον οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ως “επικεντρωμένο στην Κίνα”.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα