ΑΘΗΝΑ
19:06
|
25.04.2024
Το Soberana 02 μπήκε στη δεύτερη φάση δοκιμών στις 22 Δεκεμβρίου, αποτελώντας έτσι το πρώτο εμβόλιο της Λατινικής Αμερικής που έφτασε σε αυτό το στάδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υποψήφιο εμβόλιο Soberana 02 κατά του Covid-19 της Κούβας θα υποβληθεί στις κλινικές δοκιμές της Φάσης III από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Ινστιτούτου Finlay, Βινσέντε Βέρεζ. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η ημερομηνία ορίστηκε επειδή το εμβόλιο έχει δείξει υψηλά επίπεδα ασφάλειας στα στάδια μελέτης IIA και IIB, καθώς και ισχυρή ανοσοαπόκριση. Επεσήμανε επίσης ότι το εμβόλιο προκαλεί μακροχρόνια μνήμη αυτής της ανοσοαπόκρισης, η οποία, εκτός από την παραγωγή αντισωμάτων, τα καθιστά διαρκή.

Ο διευθυντής εξήγησε ότι οι κλινικές δοκιμές Φάσης III περιλαμβάνουν τη χορήγηση περίπου 150.000 δόσεων σε εθελοντές. Τόνισε, επίσης, ότι με βάση αυτό το προϊόν, εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης και μίας τρίτης δόσης με ενισχυτική δράση, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης εξουδετέρωση του ιού.

Το Soberana 02 μπήκε στη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών στις 22 Δεκεμβρίου και έτσι έγινε το πρώτο εμβόλιο της Λατινικής Αμερικής που έφτασε σε αυτό το στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 900 εθελοντές. Πρόκειται για ένα συζευγμένο εμβόλιο, στο οποίο το αντιγόνο του ιού, η περιοχή δέσμευσης υποδοχέα (RBD), συνδέεται χημικά με το τοξοειδές τετάνου, έχει δύο σκευάσματα και το δεύτερο έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε ζώα.

Η Κούβα εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία παραγωγικής δυνατότητας 100 εκατομμυρίων δόσεων Soberana 02, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, καθώς και άλλων εθνών που ενδιαφέρονται για το ενέσιμο. Πρόσφατα, σε μια συνάντηση με ξένα πρακτορεία Τύπου διαπιστευμένα στη χώρα, ο Βέρεζ τόνισε ότι η στρατηγική για την εμπορευματοποίηση του εμβολίου συνδέει τον ανθρωπισμό με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία. Διευκρίνισε ότι όλοι οι αλλοδαποί που φτάνουν στη χώρα και θέλουν να εμβολιαστούν με κουβανικά εμβόλια θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία όπου το κέρδος έχει τον πρώτο λόγο, αντιθέτως σκοπός είναι να επιτευχθεί περισσότερη υγεία. .

Το Finlay Vaccine Institute είναι επίσης το ινστιτούτο που δημιούργησε το πρώτο κουβανικό εμβόλιο, το Soberana 01.

Το νησί της Καραϊβικής, το πρώτο στη Λατινική Αμερική που παρουσίασε δικά του εμβόλια κατά του Covid-19, έχει επίσης αναπτύξει δύο άλλες προτάσεις στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας: Abdala και Mambisa.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιχειρηματικής Ομάδας Βιοτεχνολογικών και Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Εδουάρδο Μαρτίνεζ, δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα των κουβανικών εμβολίων, κατ’ επείγουσα χρήση ορισμένων από αυτά, θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Πηγή: telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα