ΑΘΗΝΑ
08:58
|
17.05.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο θεσπίζει ειδική διαδικασία για την απόκτηση βίζας από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, ενθαρρύνοντάς τους να γίνουν Βρετανοί πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για νέα βίζα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο τους προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν Βρετανοί πολίτες, μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στον ασιατικό οικονομικό κόμβο πέρυσι.

Η κίνηση αυτή προκύπτει μετά τις δηλώσεις της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ότι από την Κυριακή 31 Ιανουαρίου δεν θα αναγνωρίζουν πλέον το Βρετανικό Εθνικό Υπερπόντιο (BNO) διαβατήριο ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Η Βρετανία και η Κίνα διαφωνούν επί μήνες σχετικά με αυτό που το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι αποτελεί προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στη διαφωνία στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019 και το 2020.

Η Βρετανία λέει ότι εκπληρώνει μια ιστορική και ηθική δέσμευση προς τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, αφότου το Πεκίνο επέβαλε το νόμο περί ασφάλειας στην ημιαυτόνομη πόλη. Σύμφωνα με αυτόν, η Βρετανία παραβιάζει τους όρους των συμφωνιών βάσει των οποίων η αποικία παραδόθηκε στην Κίνα το 1997.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η νέα βίζα θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους από 300.000 και τα εξαρτώμενα από αυτους άτομα στη Βρετανία. Το Πεκίνο είπε ότι αυτό θα τους καταστήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, επιτρέπει σε άτομα με καθεστώς BNO να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στη Βρετανία για πέντε χρόνια και τελικά να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα. Το BNO είναι ένα ειδικό καθεστώς που δημιουργήθηκε βάσει του βρετανικού νόμου το 1987 και σχετίζεται ειδικά με το Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα λέει ότι οι απόψεις της Δύσης σχετικά με τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ καλύπτονται από παραπληροφόρηση και από μια αυτοκρατορική παράδοση.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα