ΑΘΗΝΑ
22:38
|
07.12.2022
Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν καθυστερούν, το Ιράν φιλοξένησε τον ηγέτη των Ταλιμπάν για να προσφέρει βοήθεια στις…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν φιλοξένησε τον πολιτικό ηγέτη των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, προσφέροντας τη βοήθεια της Τεχεράνης ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν καθυστερήσει στο Κατάρ μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης.

Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν εδώ και δεκαετίες είναι εχθρός των σκληροπυρηνικών σουνιτών μουσουλμάνων Ταλιμπάν, ωστόσο συναντά ανοιχτά τους ηγέτες των Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να διαπραγματεύονται την έξοδο των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν στο παρελθόν ότι παρέχει μυστική βοήθεια σε αντάρτες των Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε με τον πολιτικό αρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ στην Τεχεράνη και του είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν ήταν “καλός διαμεσολαβητής”, όπως ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν υποστηρίζει μια συμπεριληπτική αφγανική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει χωρίς αποκλεισμούς όλες τις εθνοτικές ομάδες και τις θρησκείες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐιμ είπε με ανάρτησή του στο Twitter ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα και προσέθεσε ότι συζητήθηκαν οι καταστάσεις στο Αφγανιστάν, οι ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Ντόχα και η ανάγκη για την ειρήνη του Αφγανιστάν και της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία πέρυσι με τους αντάρτες σε διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ για την απόσυρση στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001.

Πιο πρόσφατα, οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση διαπραγματεύονται στο Κατάρ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν αυτόν το μήνα, μετά από διακοπή σχεδόν ενός μήνα, αλλά διαπραγματευτές και διπλωμάτες λένε ότι από τότε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να παραμείνουν στο Αφγανιστάν πέρα ​​από την προθεσμία που είχε οριστεί, καθώς η δυτική συμμαχία δεν πιστεύει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις απόσυρσης. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια Σούνακ σε ορυχείο άνθρακα μετά…30 χρόνια

Οξύνεται η σοβαρή πολιτική κρίση στο Περού

Κομμένη στα δύο ξανά η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου

Μενέντεζ: «Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία» ο νόμος NDAA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα