ΑΘΗΝΑ
00:51
|
07.05.2024
Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν στην Τουρκία εξαιτίας ενός έργου όπου οι σημαίες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος πλαισιώνουν την εικόνα του πιο ιερού ισλαμικού τόπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις φοιτητές που φέρονται να σχετίζονται με αμφιλεγόμενο για την Τουρκία έργο τέχνης. Το έργο απεικονίζει τις σημαίες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος γύρω από την Καάμπα, το κτίριο στο κέντρο του Μαστζιντ αλ-Χαράμ  (το Μεγάλο Τζαμί) στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, τον πιο ιερό χώρο του Ισλάμ. Στο έργο υπάρχει, επίσης, μια εικόνα του Shahmaran, ενός δημοφιλούς μυθικού πλάσματος της Μέσης Ανατολής, που είναι μισή γυναίκα και μισό φίδι.

Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο τέχνης που συνιστά άσχημη επίθεση, αφού χλευάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε με ανάρτησή του στο Twitter ότι οι φοιτητές αποτελούν αποκλίνουσες περιπτώσεις, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση των ακτιβιστών, οι οποίοι το χαρακτήρισαν ως ρητορική μίσους και απαίτησαν να διαγραφεί το tweet.

Παράλληλα, συντηρητικοί και φιλοκυβερνητικοί χρήστες των social media δημοσίευσαν επίσης σχόλια καταδικάζοντας τους φοιτητές.

Ενώ η ομοφυλοφιλία ήταν νόμιμη σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, η επίσημη αντίθεση στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Istanbul Pride απαγορεύτηκε για πέντε συνεχόμενα χρόνια έως το 2019 και ο κορονοϊός απέτρεψε οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματοποίησής του το 2020. Η κοινή γνώμη είναι στην πλειοψηφία της συντηρητική και η κοινότητα έχει καταγγείλει εκτεταμένες διακρίσεις και παρενόχληση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς ούτε την ελευθερία της έκφρασης ούτε το δικαίωμα διαμαρτυρίας για να υπερασπιστεί το έργο, προσθέτοντας ότι η πράξη θα λάβει την τιμωρία που της αναλογεί ενώπιον του νόμου.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σχετίζονται με τον διορισμό στη θέση του πρύτανη του καθηγητή Melih Bulu, για τον οποίο οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του Ερντογάν.

Οι υποστηρικτές των συλληφθέντων φοιτητών ζητούν την απελευθέρωσή τους και έχουν κινητοποιηθεί στα social media μέσω του hashtag #BoğaziçiSusmayacak.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα