ΑΘΗΝΑ
07:10
|
26.04.2024
Οι πολλές νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία προβληματίζουν το υπουργείο Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τo πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχόλησε το υπουργείο Υγείας, κατά την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το ζητούμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Εντωμεταξύ, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε στο κανάλι OPEN, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και κάθε εβδομάδα, υπήρχε αύξηση στο ιικό φορτίο στην Αττική, κάτι που υποδηλώνει συνεχή διάδοση του ιού. “Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000”,  είπε o Νίκος Θωμαΐδης, διευκρινίζοντας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά οκτώ φορές μέσα σε έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα, οι φορείς του ιού ανέρχονται σε 1.000 ανά 100.000 άτομα.  Ανησυχητικός είναι επίσης ο αριθμός των ασυμπτωματικών που εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν στη Αττική.  “Αν πάνω από τους μισούς από αυτούς τους 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000”, τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OpenTV

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα