Την αποτελεσματικότητα της επιθετικής τουρκικής τακτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και της συστηματικής παραβίασης των θαλασσίων υδάτων Ελλάδας και Κύπρου εξήρε σήμερα νωρίς το απόγευμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν μεταβεί στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο στο πλαίσιο εκδήλωσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του κυπριακού δικτύου ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη ,ο Τούρκος υπουργός θριαμβολόγησε για την τακτική της τουρκικής “διπλωματίας”.
Είπε επί λέξει: «Στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουμε λόγο για δίκαιη κατανομή, ενώ πάντα λέμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Τι είπε (η ΕΕ); Είπαν “όχι, η Ελληνο-Κυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Ό,τι και να κάνουν, είναι σωστό”. Και τι κάναμε εμείς τότε; Κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία. Τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα. Αλλά πάλι κάποιοι λένε ‘και γιατί να διαπραγματευτείτε; Είναι συμβιβασμός’. Όχι. Στη διπλωματία, η διαπραγμάτευση δε συνιστά συμβιβασμό. Εάν είστε δίκαιοι, εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα καθίσετε στο τραπέζι και θα μιλήσετε, θα αναλύσετε τα πάντα με λεπτομέρεια και θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, καθώς είστε δίκαιοι!»
Με λίγα λόγια ο Τσαβουσογλου αναφερόμενος εμμέσως και στις τελευταίες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας ξαναέβαλε στο τραπέζι τη “συνολική” τουρκική ατζέντα και όχι μόνον τα περί θαλάσσιων ζωνών που αναφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε και τις αιχμές εναντίον της ΕΕ, λέγοντας: «Με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά τελευταία είχαν επιλέξει τη γλώσσα των απειλών. Εμείς όμως την απορρίψαμε. Και, τον Δεκέμβριο, το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα συνεργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις. Τασσόμαστε υπέρ κάθε είδους ειρηνικής μεθόδου. Το μόνο που απαιτείται από εκείνους είναι να κατανοήσουν ότι η Τουρκία τάσσεται όχι υπέρ των απειλών, αλλά υπέρ τρόπων λειτουργίας της διπλωματίας. Kαι στη διπλωματία, ορισμένοι μιλούν για σκληρή ισχύ και ήπια ισχύ. Η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας με τον πιο έξυπνο τρόπο».
Αναφερόμενος, τέλος, στη Λιβύη προσπάθησε να εμφανίσει σαν επιτυχία της Τουρκίας τις διαβουλεύσεις του ΟΗΕ για ειρηνευτική συμφωνία, πολιτική μετάβαση και εκλογές λέγοντας: «Στη Λιβύη μιλήσαμε για ειρήνη και ειρηνικές λύσεις, αλλά δεν πίστευαν ότι θα πηγαίναμε από κοντά, στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση και να τους φέρουμε όλους πάλι πίσω στο τραπέζι».