ΑΘΗΝΑ
15:32
|
05.05.2024
Το περιοδικό Lancet αποφαίνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο πέρασε με επιτυχία και το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό παρέχοντας προστασία της τάξεως του 91,6% σε συμπτωματικούς φορείς της νόσου Covid-19 αποφαίνεται το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Politico η μελέτη συμπερασμάτων του “The Lancet” βασίζεται σε δεδομένα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου σε δείγμα 20.000 εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκαν και οι δύο δόσεις του Sputnik V. Αξίζει να σημειωθεί ότι 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου δεν καταγράφηκαν “μέτριες ή έντονες” μολύνσεις στους εθελοντές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναφέρθηκαν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών, που ξεκίνησαν στη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές επιστημόνων αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κατέδειξαν ότι η διεθνής κοινότητα έχει ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας και δικαιολόγησαν σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Μόσχας να κυκλοφορήσει το εμβόλιο προτού γίνουν γνωστά τα τελικά δεδομένα.

“Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει δεχτεί κριτική για βιασύνη και έλλειψη διαφάνειας”, σχολίασε ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και ο καθηγητής Πόλι Ρόι της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε στο “Lancet”: “Tο αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρο και η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού αποδεικνύεται”.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό οι 14.964 εθελοντές που έλαβαν το αληθινό εμβόλιο Sputnik V ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού από ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπόλοιποι 4.902 εθελοντές έλαβαν placebo, όπως προβλέπεται από τους κανόνες μίας τυπικής μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής. 

Η επιτροπή Ανεξάρτητης Παρακολούθησης Δεδομένων (Independent Data Monitoring) επιβεβαίωσε ότι οι παρενέργειες από το ρωσικό εμβόλιο ήταν σε ποσοστό 94% οι παρενέργειες ήταν ήπιες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF)  Κίριλ Ντμιτρίεφ χαιρέτισε τη δημοσίευση του Lancet, λέγοντας ότι “είναι μία καταπληκτική ημέρα στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού”. Πρόσθεσε ότι “τα στοιχεία που δημοσιεύει το Lancet αποδεικνύουν ότι το Sputnik V, όχι μόνο είναι το πρώτο παγκοσμίως καταχωρημένο εμβόλιο, αλλά και ένα από τα καλύτερα. Προστατεύει στο ακέραιο κατά της σοβαρής COVID-19 σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανεξάρτητα και αξιολογήθηκαν από ειδικούς και μετά δημοσιεύθηκαν στο Lancet. Το Sputnik V είναι ένα από τα τρία εμβόλια στον κόσμο με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, ωστόσο, τα ξεπερνά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ευκολία μεταφοράς εξαιτίας των απαιτήσεων αποθήκευσης που είναι από 2 έως 8 βαθμοί και την χαμηλή τιμή. Το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα”.

Το  RDIF είναι το κρατικό ταμείο της χώρας, το οποίο έχει αναλάβει την παραγωγή του Sputnik V και τη διεθνή διανομή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην ΕΕ μόνο η Ουγγαρία έδωσε έγκριση και παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες καθώς αναμένεται να υποβληθεί αίτημα έγκρισής του εντός του Φεβρουαρίου. 

Ανοιχτή στην έγκριση του εμβολίου και την εισαγωγή του εμφανίζεται και η Γερμανία. Οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ξεκίνησαν επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, όπως επιβεβαίωσε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Politico, Sputniknews.com, The Lancet

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα