ΑΘΗΝΑ
02:05
|
07.05.2024
“Δεν ανησυχούν για τις κυρώσεις των Δυτικών, αλλά για το πώς θα αντιδράσουν η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στη Μιανμάρ απείλησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μετά την ανάληψη της εξουσίας της χώρας από τις ένοπλες δυνάμεις. “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή για να απαιτήσει από τον στρατό να παραδώσει αμέσως την εξουσία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν αμέσως οι κυρώσεις που είχαν αρθεί κατά την τελευταία δεκαετία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να τις επαναφέρει. Η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στη Μιανμάρ ξεκίνησε μετά την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων από την εξουσία το 2011 και την υιοθέτηση μιας σειράς δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Τη Δευτέρα η ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι μαζί με αρκετά ακόμα μέλη της πολιτικής ηγεσίας τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της “νοθείας” κατά την εκλογική διαδικασία της 8ης Νοεμβρίου και την επικράτηση του κόμματος “Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία”.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η ανακοίνωση του Μπάιντεν για τη Μιανμάρ συνιστά ένα «μήνυμα» για όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν το πραξικόπημα στην πρώην Βιρμανία εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διαδηλώσεων και ταραχών. Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι κάλεσε τους πολίτες “να μην αποδεχθούν” το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς. Πάντως, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Σου Κι και η χθεσινή ημέρα κύλησε ομαλά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Όπως αναφέρουν οι “Τάιμς της Μιανμάρ” οι τράπεζες λειτουργούν από σήμερα κανονικά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του νέου κορονοϊού συνεχίζεται ενώ έχουν με Notam αναστείλει όλες οι πτήσεις από και προς τη χώρα.

Ο στρατός δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και δεσμεύτηκε να προχωρήσει μέσα σε αυτό το διάστημα σε εκλογές. Ήδη έχουν αντικατασταθεί 11 υπουργοί και υφυπουργοί, ανάμεσά τους των Οικονομικών, της Υγείας, των Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής του γραφείου του κόμματος “Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας” Το Ζάου Λατ δήλωσε στο BBC ότι το μήνυμα Μπάιντεν δεν πρόκειται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους πραξικοπηματίες. “Ο στρατός γνώριζε ότι οι κυρώσεις θα ήταν αναπόφευκτες μετά το πραξικόπημα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι κυρώσεις των Δυτικών αλλά ποια θα είναι η αντίδραση της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας”, είπε.

Η Κίνα, η οποία είναι αντίθετη με τις διεθνείς παρεμβάσεις στη Μιανμάρ, κάλεσε όλες τις πλευρές να “επιλύσουν τις διαφορές τους”, ενώ οι γειτονικές Καμπότζη, Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες χαρακτήρισαν τις εξελίξεις “εσωτερικό πρόβλημα” της Μιανμάρ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να συζητήσει σήμερα Τρίτη την κρίση στη Μιανμάρ.  

Η 75χρονη, βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει συλληφθεί, μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες της χώρας. Από τη Γενεύη, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση τουλάχιστον 45 συλληφθέντων πολιτικών και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο διαδίκτυο και περιστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης “σε αυτήν την κρίσιμη και τρομακτική περίοδο. Υπενθυμίζω στη στρατιωτική ηγεσία ότι η Μιανμάρ δεσμεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ο σεβασμός προς το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και η αποφυγή χρήσης αχρείαστης ή υπερβολικής βίας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.

Πηγή: The Myanmar Times, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα