ΑΘΗΝΑ
04:22
|
25.04.2024
Αυξημένα αιτήματα για βοήθεια σε παιδιά και λόγω κρουσμάτων βίας αλλά και λόγω αύξησης της φτώχειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανώνυμες και επώνυμες αναφορές σε θέματα κακοποίησης παιδιών το 2020 αυξήθηκαν κατά 40,9% ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι μόνο ενδεικτικά, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ως σήμερα ένα κέντρο αναφορά για τέτοια περιστατικά. Αυτό κατήγγειλε σήμερα μεταξύ άλλων κάνοντας απολογισμό δράσης ο πρόεδρος στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος.

«Πολλές φορές πίσω από μια κλήση για συμβουλές, μπορεί να κρύβεται μια πιο σοβαρή περίπτωση», εξήγησε ο Κ. Γιαννόπουλος. Ανέφερε δε την χαρακτηριστική περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού που τηλεφώνησε στο «Χαμόγελο» γιατί οι γονείς του το έδερναν και με την κουβέντα αποκαλύφθηκε πως το παιδάκι δεχόταν και σεξουαλική κακοποίηση, απλώς δεν ήξερε πως αυτό είναι λάθος, γιατί είχε ενστερνιστεί και «κανονικοποιήσει» την κατάσταση.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ενταχθεί στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν το σώμα τους και πώς να προστατεύονται», τόνισε ο πρόεδρος στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Βία και φτώχεια σε έξαρση

Ο Κ. Γιαννόπουλος επισήμανε επίσης πως πέρσι λόγω πανδημίας, αυξήθηκαν τα αιτήματα για παροχή βοήθειας σε παιδιά και λόγω κρουσμάτων βίας αλλά και λόγω αύξησης της φτώχειας.

Ειδικότερα ανέφερε πως 23.045 παιδιά υποστηρίχθηκαν σε θέματα βίας το 2020, πως η συμβουλευτική γραμμή 11611 δέχθηκε 7.411 κλήσεις, ενώ η γραμμή SOS 1056, 198.653 κλήσεις.

Επίσης, 1.123 καταγγελίες για 2.009 παιδιά προχώρησαν σε εισαγγελικές έρευνες και πραγματοποιήθηκαν 144 επιτόπιες παρεμβάσεις για 223 παιδιά.

Κατατέθηκαν 126 αιτήματα φιλοξενίας για 187 παιδιά, 305 παιδιά μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού (εκ των οποίων επτά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση) και φιλοξενήθηκαν τέσσερα παιδιά με τις μητέρες τους, οι οποίες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βία.

Συνολικά, 13.511 παιδιά με θέματα υγείας υποστηρίχθηκαν, 6.680 έλαβαν προληπτικές εξετάσεις, 8.776 ιατρικές εξετάσεις, 2.566 παιδιά και νεογνά και 881 ενήλικες διακομίστηκαν πανελλαδικά, 556 παιδιά συμμετείχαν στην παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία, 518 παιδιά εξετάστηκαν στο Πολυϊατρείο του οργανισμού και 1.825 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στα Νοσοκομεία Παίδων.

Επίσης, παρασχέθηκε στήριξη σε 20.219 παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, εκ των οποίων 20.174 ολιστικά, μέσα από τα Κέντρα Στήριξης σε όλη την Ελλάδα, ενώ 45 παιδιά μεγαλώνουν σε τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα