ΑΘΗΝΑ
16:03
|
28.04.2024
Οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν απανθρακωμένοι στα σύνορα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δώδεκα αστυνομικοί στο Μεξικό συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία 19 ανθρώπων, ανάμεσά τους μετανάστες από τη Γουατεμάλα. Οι σοροί των θυμάτων είχαν εντοπιστεί απανθρακωμένοι κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα. Οι δράστες πρώτα πυροβόλησαν εξ επαφής και εκτέλεσαν τα θύματά τους και στη συνέχεια έκαψαν τις σορούς τους.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Ταμαουλίπας, Ίρβινγκ Μπάριος Μοχίκα, ανακοίνωσε ότι και οι 12 αστυνομικοί βρίσκονται υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, κατάχρηση εξουσίας και για ψευδείς καταθέσεις.

Αυτές οι πρόσφατες εκτελέσεις στο Μεξικό αναβίωσαν μνήμες από τη σφαγή 72 μεταναστών το 2010 κοντά στην πόλη Σαν Φερνάντο στην πολιτεία Ταμαουλίπας που βρίσκεται στο έλεος της βίας των συμμοριών και των καρτέλ των ναρκωτικών. Ωστόσο, η πρόσφατη υπόθεση με τους 19 νεκρούς και απανθρακωμένους μετανάστες είναι ακόμα πιο φριχτή καθώς οι εκτελεστές φέρονται να είναι οι άνθρωποι στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και τάξης.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Ταμαουλίπας δεν έκανε καμία αναφορά ως προς τα κίνητρα των 12 συλληφθέντων, αλλά είναι η διαφθορά εντός του αστυνομικού σώματος του Μεξικού. Μέλη της πολιτειακής και της ομοσπονδιακής αστυνομίας συνεργάζονται έναντι αδρών αμοιβών με τα καρτέλ των ναρκωτικών.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες τα καρτέλ στο Μεξικό συχνά ζητούν προμήθεια από τους διακινητές για να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα με τους μετανάστες. Όταν οι διακινητές δεν πληρώνουν τα καρτέλ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ή να απαγάγουν τους μετανάστες.

Οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν από τον στρατό στοιβαγμένοι σε ένα καμένο φορτηγάκι κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Η ζώνη ανάμεσα στις πολιτείες Ταμουλίπας και Νουέβο Λεόν έχει γίνει το επίκεντρο συγκρούσεων που αποδίδονται από τις αρχές στον πόλεμο μεταξύ του βορειοανατολικό καρτέλ με έδρα το Νουέβο Λαρέδο και τη συμμορία Λος Μέτρος του Καρτέλ του Κόλπου, με κέντρο τη Ρεϊνόσα.

Και τα δύο καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών μέσω του περιβόητου περάσματος προς τις ΗΠΑ, που θεωρείται κύρια διάβαση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθροδιακίνησης μεταναστών, καθώς βρίσκεται κοντά στο Τέξας .

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερις από τους συνολικά 19 νεκρούς, δύο μετανάστες από τη Γουατεμάλα και δύο Μεξικανοί. Τα ονόματα των νεκρών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, συγγενείς ενός εκ των δύο Μεξικανών νεκρών δήλωσαν ότι το θύμα ήταν διακινητής μεταναστών.

Πηγή: Associated Press, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα