ΑΘΗΝΑ
20:48
|
16.04.2024
Άγνωστο ακόμα το πού κρατείται η ηγέτιδα της Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Μιανμάρ, πρώην Βιρμανίας, ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της ηγέτιδας και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Δευτέρας. Το BBC μεταδίδει ότι η 75χρονη θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου σύμφωνα με έγγραφα της αστυνομίας.

Το πού κρατείται η Αούνγκ Σαν Σου Κι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας παραμένει άγνωστο. Οι ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία κατηγορώντας την εκλεγμένη κυβέρνηση για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας, περιλαμβάνει την παραβίαση των νόμων περί εισαγωγών και εξαγωγών και την κατοχή παράνομων συσκευών επικοινωνίας (walkie-talkies). Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Σου Κι εισήγαγε και χρησιμοποίησε παράνομα εξοπλισμό επικοινωνίας  (φορητό ραδιοτηλέφωνο ) που βρέθηκε στο σπίτι της. Σύμφωνα με το BBC η 75χρονη κινδυνεύει με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Στα ίδια έγγραφα της αστυνομίας αναφέρεται ότι κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του εκλεγμένου προέδρου της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, Ουίν Μιντ. Το δικό του κατηγορητήριο αφορά παραβιάσεις κανόνων που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.  Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μιντ πραγματοποίησε συγκέντρωση υποστηρικτών του στους οποίους μίλησε μέσω μοτοσικλέτα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα παραμείνει επίσης υπό κράτηση για δύο εβδομάδες.

Το πραξικόπημα με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, Μιν Σούνγκ Χλάινγκ έχει συστήσει ένα ανώτατο συμβούλιο με έντεκα μέλη, το οποίο έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι στρατιωτικοί έχουν κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε αυτό το διάστημα στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Κάποιες σποραδικές κινήσεις ανυπακοής έχουν ξεκινήσει στη Γιανγκόν, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της πρώην Βιρμανίας.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα