Η Κίνα μπλόκαρε την έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας αφού πρώτα συνέλαβε την ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι μαζί με άλλα εκατοντάδες μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος έχουν συστήσει ένα ανώτατο συμβούλιο το οποίο θα έχει το γενικό πρόσταγμα αντικαθιστώντας το υπουργικό συμβούλιο της Μιανμάρ. Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Γιανγκόν, αυξάνονται τα σημάδια αντίστασης και ανυπακοής των πολιτών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Τρίτη, αλλά απέτυχε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση αφού η Κίνα δεν την υποστήριξε. Μια κοινή δήλωση θα χρειαζόταν την υποστήριξη της Κίνας, η οποία κατέχει δικαίωμα βέτο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ).
Πριν από τις συνομιλίες, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Κριστίν Σράνερ είχε καταδικάσει έντονα το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε αφού ο στρατός αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο. Όπως είπε, ήταν σαφές ότι “το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια μεγάλη νίκη” για το κόμμα της κυρίας Σου Κι.
Γιατί η Κίνα μπλόκαρε τη δήλωση
“Με την εξωτερική της πολιτική η Κίνα φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα σιωπηρής στήριξης, αν όχι εμφατικής επικύρωσης, των ενεργειών των στρατηγών”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και ειδικός σε θέματα της Μιανμάρ Έλιοτ Πρας-Φρίμαν. “Η Κίνα συμπεριφέρεται σαν το πραξικόπημα να είναι ένα ‘εσωτερικό ζήτημα’ της Μιανμάρ, ένας απλός ‘ανασχηματισμός’ στο υπουργικό συμβούλιο, όπως έχει γραφτεί στα κινεζικά ΜΜΕ”, πρόσθεσε.
Ο Έλιοτ Πρας-Φρίμαν υποστήριξε ότι η κοινή καταδικαστική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα άλλαζε και πολύ την κατάσταση, αλλά θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς μια πιο συγκροτημένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο πραξικόπημα.
“Η στάση του Πεκίνου για το πραξικόπημα είναι συνεπής και σύμφωνη με τον συνολικό σκεπτικισμό της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στις διεθνείς παρεμβάσεις”, υποστήριξε στο BBC ο Σεμπαστιάν Στράντζιο, συγγραφέας και συντάκτης Νοτιοανατολικής Ασίας στο περιοδικό “The Diplomat”. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει εδώ και ημέρες ότι η επιβολή κυρώσεων ή άσκησης πιέσεων προς τη Μιανμάρ θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα. Ο Στράντζιο σημείωσε πως η στάση της Κίνας δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ. “Είχαν χτίσει μια καλή σχέση με την Αούνγκ Σαν Σου Κι και με το κόμμα της NLD. Η επιστροφή των στρατηγών στην εξουσία σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να συναλλαχθεί με έναν θεσμό που ήταν ιστορικά επιφυλακτικός απέναντι στις προθέσεις του Πεκίνου”, πρόσθεσε ο αναλυτής στο BBC.
Πού είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι
Κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια πού κρατείται η βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι. Ανάμεσα στους πολιτικούς που συνελήφθησαν από τον στρατό είναι ο πρόεδρος Win Myint, μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και ο προσωπικός δικηγόρος της Σου Κι. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις ενώ έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίες της νυχτερινές ώρες. Τα πρώτα σημάδια ενός κινήματος ανυπακοής φάνηκαν χθες Τρίτη. Στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μιανμάρ, Γιανγκόν, κάποιοι λίγοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν χτυπώντας κατσαρόλες και κορνάροντας. Παράλληλα στήνονται ομάδες διαμαρτυρίας μέσω Facebook, οι οποίες καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους κατά των πραξικοπηματιών.
Πιο δυναμική ήταν η κίνηση εργαζομένων σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα της χώρας, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Κάποιοι γιατροί φορούσαν μαύρες κορδέλες σε μια ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα.
Πηγή: BBC